İrlanda’da bulunan Sligo’da fırtınada köklerinden sökülen devasa ve yüzlerce yıllık bir kayın ağacının köklerinde Ortaçağ’a tarihlenen bir iskelet ortaya çıktı. Köklerle birlikte vücudunun üst kısmı havaya kalkmış iskelet bir gence ait.
Sligo-Leitrim Arkeoloji Servisleri’nden arkeolog Marion Dowd “Kökler içinde hapsolan iskeletin üst kısmı havaya kaldırılmıştı. Alt bacak kemikleri ise dokunulmamış bir şekilde toprakta kalmıştı. Ağaç yerinden sökülüp devrildiğinde, iskeleti ikiye bölmüş” diyor.
Kemikler üstünde yapılan analizler ve radyokarbon testleri, iskeletin erken Ortaçağ’da MS 1030 ve 1200 yılları arasında yaşamış 17-20 yaşlarında bir erkeğe ait olduğunu gösteriyor.
178 cm boyundaki genç adam, ortalam Ortaçağ insanından daha uzundu. Adam büyük ihtimalle yerel bir Galya ailesine mensuptu.
İskelette görülen hafif bir omurge eklemi hastalığı, adamın genç yaştan itibaren yoğun şekilde fiziksel olarak çalıştığını gösteriyor.
Genç adamın kaburgalarında ve sol elinde büyük ihtimalle bir bıçak ya da kılıçla açılmış yaralar açıkça görülüyor. Bu da arkeologlara, genç adamın şiddet içeren bir ölümü olduğunu düşündürüyor. Dowd “Bir savaşta mı yoksa kişisel bir kavgada mı öldüğünü hiçbir zaman bilemeyeceğiz” diyor.
Ölümünden sonra beden, Doğu-Batı yönünde bir mezara sığ bir derinlikte gömülmüş. Adam Hristiyan geleneklerine uygun olarak gömülmüş. Fakat iskeletin bir mezarlığa mı gömüldüğü, yoksa yalnız bir gömüt mü olduğu bilinmiyor.
Arkeolog Marion Dowd ” Bu bölgede başka bir iskelet bilmiyoruz, fakat tarihi kayıtlar yakınlarda olasılıkla bir mezarlık ve kilisenin bulunduğunu söylüyor” dedi.
Genç adam ve neredeyse 1000 yıl önce gerçekleşen ölümüne ışık tutabilecek kazı sonrası araştırmalar halen devam ediyor.
Irish Archaeology, Discovery News
İnsanlar Batı Afrika’da 35.000 Yıldır Kırmızı Aşı Boyası Kullanıyor
Dev Tembel Hayvan Binlerce Yıl İnsanlarla Birlikte Var Olmuş
İnsanlar Her Tarihte Vücut Parçalarının Değeri Konusunda Hemfikir
Viking Çağı’nda Gömülmüş Üç Kadın: Takılar ve Özel Bir Sikke
Tarih Öncesinde Sanat ve Şamanizm: Neyir Kolankaya Röportajı
You must be logged in to post a comment Login