Finlandiya’da 1.000 Yıllık Kılıç ve Mezarlık Ortaya Çıkarıldı

Finlandiya’daki arkeologlar, yaklaşık 1.000 yıl öncesine ait bir mezarlık, bir demir kılıç ve kemer gibi başka eserler ortaya çıkardılar.

Kılıcın kavisli bir bıçağı, düz bir kabzası ve oval bir kulp kısmı vardı. Araştırmacılar ayrıca kılıcın kınını da buldu. C: Riikka Saarinen / Turku Müze Merkezi

Yaz aylarında bir arazi sahibi, küçük Salo kasabasındaki mülküne jeotermal borular döşerken bu alana rastladı. Yağmurlu bir günün ardından yerden tuhaf bir şeyin çıktığını fark etti ve araştırmaya karar verdi.

Gördüğü şey, kıvrık bıçağı, düz kabzası ve oval kulplu, paslı ama sağlam bir demir kılıçtı. Arazi sahibi, Finlandiya Turku Üniversitesi’nden arkeolog Juha Ruohonen’e haber verdi ve o da Turku Müze Merkezi arkeologu Sanna Saunaluoma’yı aradı.

(İlgili: Finlandiya’da 4.400 Yıllık Olası Bir Şaman Sopası Keşfedildi)

Alanın daha fazla keşif sağlayacağını düşünen araştırmacılar kazılara devam etmeye karar verdi. Ve haklılardı: İnsan kemikleri, kıyafet kalıntıları ve ahşap tabut olduğundan şüphelendikleri bir şey buldular.

Ayrıca, Turku Üniversitesi’nden yapılan açıklamada “dikkate değer” olarak tanımlanan özenle dekore edilmiş bir deri kemeri de ortaya çıkardılar. Kısmen korunmuş deriye iliştirilmiş 30 kare bronz halka ve haç şeklinde takıların yanı sıra bir toka, kayış bölücüler ve hayvan kafası tasvirli birkaç toka buldular.

Kemere takılan rozetlerle süslenmiş bronz süslerden biri. C: Juha Ruohonen / Turku Üniversitesi

Tüm bu eserlerin tek bir mezara ait olduğu söyleniyor. Bu durum özellikle ilginç çünkü “erkek mezarlarıyla ilgili arkeolojik tekstiller çok nadir”.

Araştırmacılar bölgeyi araştırmaya devam ederken, çok daha büyük bir mezarlığın parçası olduğundan şüphelendikleri sekiz mezar keşfettiler. Sonuç olarak bu alanda düzinelerce, hatta yüzlerce mezarın bulunabileceği düşünülüyor. Şu ana kadar keşfedilen mezarların Hıristiyan geleneklerine uygun olduğu görülüyor.

Radyokarbon tarihlemesi şu anda devam ediyor. Araştırmacılar, kemiklerin ve eserlerin, Haçlı dönemi adını verdikleri MS 1050 ile 1150 yılları arasına ait olduğundan şüpheleniyorlar.

Bu süre zarfında İsveçlilerin, Birinci İsveç Haçlı Seferi olarak bilinen bir olayla Hıristiyanlığı Finlandiya’ya getirdiği iddia ediliyor.

Arkeologlar bölgede 200 kadar mezar olabileceğinden şüpheleniyorlar. C: Juha Ruohonen / Turku Üniversitesi

Ancak yazılı kayıtlarda ilk kez 13. yüzyılın sonlarında ortaya çıkan bu olayı doğrulayacak hiçbir arkeolojik veri yok. Akademisyenler bu haçlı seferinin gerçekten gerçekleşip gerçekleşmediğini tartışıyor. Keşifler, Finlandiya’nın din tarihinin bu gizemli dönemine yeni bir ışık tutmaya yardımcı olabilir.

Mezarlar ve eserler, uzmanların 15. yüzyılda kurulduğunu düşündüğü bir Orta Çağ taş kilisesinin yanında bulundu. Ancak açıklamaya göre, yeni buluntular bölgede daha önce varsayıldığından çok daha eski bir kilise organizasyonunun var olduğunu gösteriyor.

“Haçlı Seferleri zamanından kalma mezarlıklar Finlandiya’da açıkça onlardan önce gelen ölü yakma mezarlıklarına göre daha az bilindiğinden, bu gözlem araştırma açısından çok önemli sayılabilir.”

İleriye dönük olarak araştırmacılar, en az 2024 yılına kadar bölgede çalışmaya ve keşiflerini analiz etmeye devam edeceklerini söylüyorlar.


Smithsonian Magazine. 18 Ekim 2023.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login