İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin İngiltere’den aldığı 1481 tarihli Fatih Sultan Mehmet madalyonu İstanbul’a getiriliyor.
Londra’daki müzayedede satışa çıkarılan ve dünyada sadece dört tane bulunan Fatih Sultan Mehmet betimli madalyon İstanbul’a geliyor.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, madalyonu teslim almak için Londra’ya gitti. Polat, sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, “10 defa soruşturmadan geçtiğimiz Fatih S. Mehmet Tablosu’nu soruşturmaya devam ede dursunlar; Bellini, Ferrara, Giovanni’in yaptığı 3 madalyonu ve portresi, Victoria and Albert Museum’da baş köşede sergileniyor. Biz, Ferrara madalyonunu da İstanbul’umuza getirmek üzere Londra’dayız.” dedi.
Polat, daha sonra yaptığı bir paylaşımda ise, madalyonu teslim aldıklarını ve dolayısıyla bunun artık Türkiye’nin olduğunu belirtti.
“Teslim aldık, İstanbul’a getiriyoruz… 542 yıl önce Fatih Sultan Mehmet’in poz vererek yaptırdığı Costanzo da Ferrara madalyonu artık İBB’nin dolayısı ile tüm Türkiye’nin, hepimizin… Güzelliklerde birleşen ülkemize hayırlı olsun”
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem İmamoğlu, üzerinde “Bizans İmparatoru Muhammed” yazan ve Fatih Sultan Mehmet’in resmedildiği madalyonun İngiltere’deki bir müzayededen Ekim ayında satın alındığını açıklamıştı.
Söz konusu madalyon, Christies’ müzayede evinden 38.000 sterline (yaklaşık 821.000 TL) satın alındı.
Yaklaşık 540 yıl önce yapılmış olan madalyon, yakında İstanbul’a gelecek. Constanza de Ferrara’nın bu önemli eseri, geçen yıl yine müzayededen alınan Fatih portresi ile birlikte, Haliç’te açılacak İstanbul Sanat Müzesi’nde sergilenecek.
Madalyonun ön yüzünde, “SULTANI MOHAMMETH OCTHOMANI VGVLI BIZANTII INPERATORIS. 1481” yani, “Bizans İmparatoru Osmanoğlu Sultan Muhammed 1481”, arka yüzünde ise “MOHAMETH ASIE ETERTIE INPERATORIS YMAGO EQVESTRIS IN EXERCITUS” yani, “Asya ve Yunanistan’ın Hükümdarı Muhammed, seferde atlı portre” yazıları yer alıyor.
Bronzdan dökülen, 11,5 santimetre çapındaki madalyon, Rönesans’ın en güzel portre madalyonlarından biri sayılıyor.
Fatih’in İtalya’dan sanatçı gönderilmesi talebi üzerine İstanbul’a gelen Ferrara’nın o dönemde Napoli Hükümdarı Ferrante’nin sarayında çalıştığı biliniyor. Müzayede evinden yapılan açıklamaya göre, madalyonun ön yüzeyindeki portrenin hükümdar hayattayken resmedildiği tahmin ediliyor.
You must be logged in to post a comment Login