Eyüp Sultan Türbesi’ndeki Çiniler Çekiçle Parçalandı

Aylar önce çeşitli kişiler tarafından hedef gösterilen Eyüp Sultan Türbesi’nin çini levhaları, bir kişi tarafından çekiçle parçalandı.

Üzerinde şeytan motifi olduğu iddia edildikten sonra parçalanan çinilerden biri.

Eyüp Sultan Türbesi’nin çini levhalarına bir kişi tarafından çekiçle zarar verildi. Saldırgan türbe görevlileri tarafından yakalanırken, çinilerin tamiri için çalışma başlatıldı.

İstanbul Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, Eyüp Sultan Türbesi’nin çini levhalarına çekiçle vurularak zarar verildiği, saldırganın yakalandığı ve tahrip edilen çinilerin tamiri için çalışmaların başlatıldığı belirtildi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nden olaya ilişkin yapılan yazılı açıklamada şunlar kaydedildi:

07.08.2022 Pazar günü saat 21.30 sıralarında Eyüp Sultan Türbemizin hacet penceresinin sağ ve sol taraflarında çini levhaları üzerindeki “pençe” motiflerine çekiçle vurulmak suretiyle zarar verilmiştir.

Olay anında türbe güvenlik görevlileri tarafından yakalanan şahıs polis ekibine teslim edilmiştir. Şahsın Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nce düzenlenmiş yüzde 80 oranında zihinsel engelli raporu olduğu tespit edilmiştir. Konuyla ilgili adli ve idari tahkikat başlatılmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın ilgili birimleri tarafından tahrip edilen çinilerin tamiri için gerekli çalışmalar başlatılmıştır.

Kırılan çiniler, aylar önce hedef gösterilmişti

https://twitter.com/tasvirsanatlari/status/1460888071663140865?s=20&t=2_WIDQdofyS6R1M4oGCgLA

2021 yılının Kasım ayında, bir grup insana Eyüp Sultan Türbesi’ndeki çinileri anlatan bir şahıs, söz konusu Rumi motiflerini göstererek ve eliyle vurarak, bu çiniler üzerinde şeytan motifi olduğunu iddia etmişti.

Şahıs sosyal medyada tartışma yaratan videosunda şöyle diyor: “Google’da şeytan yazıp aratabilir misiniz? Bunu kim yaptı buraya? Bunu bir sormak lazım kendimize. Ne zamandan beri ihanete uğruyoruz? Biz Müslümanız, bunu görmemiz lazım. Allah rızası için birbirimize söyleyelim.”

Seccade motiflerinde şeytan aranmıştı

Geçtiğimiz Mart ayında, TRT 1’de yayınlanan ‘Alişan ile Hayata Gülümse’ programında, bir seccade motifinde ‘şeytan’ görüntüsü arandı. Ekrana verilen bir seccadenin motiflerini yorumlayan Prof. Dr. Ali Akpınar ile Alişan, bir motif için ‘şeytan ‘benzetmesi yaptı. Birkaç farklı seccadedeki motiflerin şeytanı tasvir ettiğine ikna olan iki isim, motifleri yorumladı.

“Selçuklu’dan Osmanlı’ya en çok kullanılan motif”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, çinilerin bilinçli olarak kırılması üzerine olaya tepki gösterdi ve Rumi motifinin, Selçuklu’dan Osmanlı’ya en çok kullanılan motif olduğunu söyledi:

“Eyüp Sultan’a çekiçle saldıran, Osmanlı sanatının şaheserlerini, Hz Muhammed yazısını parçalayan şizofreni ve cahillik. Rumi motifidir bu, Selçuklu’dan Osmanlı’ya en çok kullanılan motiftir, her yeri mi kıracaksınız? Kültürünü tarihini bilmeyen derin cehaletle nasıl baş edeceğiz? Onlarca YouTube kanalında, yaygın sosyal medyada cahil, tarih bilmez sözüm ona analizciler kültür tarihinden bi haber bu motifler üzerine paranoyakça yorumlar yapıyorlar. Hiç mi hat sanatı görmediniz dinlemediniz, hiç mi tarihinize yakından bakmadınız.”

“Toplumu hasta eden bir paranoya özellikle tarih üzerinden kitlelere yayılıyor. Nefret suçu ile dolu bu cahilliğin ve sözüm ona tarih yorumculuğunun hukuki olarak nefret söylemi kapsamında takip edilmesi zorunlu. Akıl hastası raporu olmayan nice insan kendileri uyudurup kendileri harlandırarak çocuklara gençlere aslı astarı olmayan sözde gizem ve kripto videosu yayınlıyor. Tamamı cahilce hiç bilmedikleri konularda tarihten dem vuruyor, sözde gizli güçlerden sembollerden bahsediyor. Tarihçilerin, sanat tarihçilerin konuşamadığı, seslerinin duyulmadığı bir yerde toplumsal akıl sağlığını tehdit edecek bir kripto ve paranoya yorumculuğu inşa ediliyor. Yazık çok yazık, hepimizin üzerine titremesi gereken bir kutsiyet ve kültür değerine karşı bir saldırı.”

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login