Eskişehir’de 200.000 Yıllık Taş Alet Bulundu

Eskişehir’in Han ilçesi yakınlarındaki Yazılıkaya Midas Anıtı’nın da olduğu vadide yürütülen arkeolojik yüzey araştırmasında, 200.000 yıl öncesine ait olduğu belirtilen oval iki yüzeyli bir taş alet ile Neolitik dönemden kalma bir kazıyıcı bulundu.

Anadolu Üniversitesi’nden Dr. Rahşan Tamsü Polat başkanlığında Yazılıkaya Midas Vadisi’nde geçen yıl başlatılan arkeolojik yüzey araştırma çalışmaları sürüyor. Çalışmalarda, Dağlık Phrygia bölgesindeki Akpara Kale çevresinde Alt Paleolitik dönemden kalma 200.000 yıl öncesine ait olduğu belirtilen oval iki yüzeyli alet ile Neolitik döneme ait disk biçimli kazıyıcı bulundu.

Dr. Rahşan Tamsü Polat, Yazılıkaya Midas Vadisi’nin 250.000 ile 200.000 yıl öncesinden sürekli yaşanılan bir yer olduğunun saptandığını belirtti. Polat, vadide Frig kült anıtları ile Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerine ait yeni yerleşim yerleri ile mezar yerleri de belirlediklerini söyledi.

Frig vadisindeki arkeolojik alanlar belgelendi

Han Belediye Başkanı Erdal Şanlı, çalışmayı yapan ekibe teşekkür etti. Şanlı, çalışmalara geçen yıl başlandığını, belediye olara kendilerinin de destek verdiğini belirterek,

“Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Dr.Rahşan Tamsü Polat danışmanlığında, Eskişehir Eti Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü denetiminde, Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Restorasyon Konservasyon Merkez ve Bölge Labaratuvarı Müdürlüğü uzmanlarının katılımı ile Yazılıkaya Midas Vadisi’nde kapsamlı bir araştırma gerçekleştirilmiş, önemli keşiflerde bulunulmuştur. Vadideki arkeolojik alanlar belgelenmiştir. Frig Uygarlığının ünik eserleri olan Frig anıtları ile Frig kalelerinde koruma önerilerine yönelik gerekli çalışmaları gerçekleştirmişlerdir.” dedi.

Yazılıkaya Midas Vadisi

Yazılıkaya Midas Vadisi, Han ilçesinin 23,5 kilometre kuzeybatısında, Eskişehir’e 70 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Vadide, Yazılıkaya Midas Anıtı da bulunuyor. Frigler doğayı tüm canlılığı ile simgeleyen ana tanrıça Matar’a duydukları derin saygı ve bağlılıklarının en güzel görsel kanıtlarını Frig vadilerinde yapılmış olan anıtsal ya da küçük ölçekli kült anıtları oluşturmakta.

Anadolu kültür tarihinin ünik birer eseri olan bu anıtlar, Frig kültür ve sanatının en çarpıcı örneklerini oluşturuyor. Yazılıkaya Midas Şehri yerleşmesinde anıtsal ve çok sayıda kült anıtının olması, burasının Friglerin bölgedeki en büyük dini metropolü olduğunu gösteriyor. Fasadlar (yapı ön cephesi), altarlar (sunak) ve nişlerden oluşan bu anıtların mimari olarak tasarımları birbirinden farklı olarak yapılmış olsa da, hepsi ana tanrıça Matar Kubileya kültüne adanmış birer açık hava tapınağıdır.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login