Erzurum’da Çifte Minareli Medrese’ye Boru Döşeme Tartışması

Erzurum’un simgesi olan ve Anadolu’daki en önemli Selçuklu eserlerinden olan Çifte Minareli Medrese’nin duvarlarına boru döşenmesi tartışma yarattı.

Erzurum'da Çifte Minareli Medrese'ye Boru Döşeme Tartışması

Anadolu Selçuklu Devleti’nin Sultanı 1. Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılan Erzurum’un simgesi Çifte Minareli Medrese’de, 2011 yılında yılında başlayan restorasyon çalışmaları neredeyse tamamlandı. Anadolu’daki en önemli Selçuklu eserlerinden olan yapıya geçtiğimiz günlerde boru döşendi. Çifte Minareli Medrese’nin çatısında biriken kar ve yağmur suyunu tahliye için duvarlara döşenen borular tartışma konusu oldu.

Yaklaşık 7 milyon lira harcanarak aslına uygun şekilde restore edilen ve Mayıs ayında turizme açılacak olan medresenin dört bir yanında duvarlar üzerine döşenen borular, estetik açından hoş görülmediği için eleştirildi.

Restorasyonun ve boruların Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun onayıyla yapıldığını belirten Vali Ahmet Altıparmak, “Görüntüden ben de rahatsız oldum doğrusu. Arkadaşlarla görüştük revize bir proje ile aslına uygun göz estetiğini olumlu etkileyecek bir hale dönüştürmeye çalışacağız” dedi.

Erzurum'da Çifte Minareli Medrese'ye Boru Döşeme Tartışması

Kitabesi olmayan Çifte Minareli Medrese’nin ne zaman yapıldığına dair kesin bir bilgi olmasa da 13. yüzyılın sonlarına doğru yapıldığı tahmin edilmekte. Selçuklu sultanlarından Alaaddin Keykubad’ın kızı olan Hundi Hatun ya da İlhanlı Hanedanı’ndan Padişah Hatun’un emriyle yaptırıldığı düşünüldüğünden Hatuniye Medresi de denir. Erzurum Kalesi ve Saat Kulesi’nin karşısında yer alır. Erzurum’un sembolü olan Çifte Minareli Medrese, Anadolu’nun en büyük dört eyvanlı, açık avlulu medresesidir.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login