Erzican’da yapılması planlanan, doğal yaşam alanlarını ve Urartu, Roma, Pers, Arap, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait kültür varlıklarını yok edecek Kemah Barajı ve iki HES projesi için alınan ÇED raporu iptal edildi.
Diken’in haberine göre, Kemah’a bağlı Pınarönü Köyü’nde yaşayan Zarife – Riza Peker çifti avukat Duygu Kılıç Çaylı aracılığıyla Sivas İdare Mahkemesi’ne başvurarak ÇED raporunun iptalini istemişti.
Avukat Çaylı, dilekçesinde 23 köyü etkileyecek projenin hayata geçirilmesi halinde insanların göçe zorlanacağını, tarım arazilerinin, onlarca çeşit balığın yaşam alanının ve kültür varlıklarının yok olacağını belirtmişti. Baraj projesi ile Urartular döneminden kalan birçok eser de tehlikeye girmişti.
Projeyi yürüten AK-EL Kemah Elektrik Üretim A.Ş. savunmasında, projenin elektrik üretimi sağlanmasının yanında ekonomik ve sosyal açıdan birçok faydasının bulunduğunu, ‘ÇED olumlu’ kararının mevzuata uygun olduğunu savundu.
Sivas İdare Mahkemesi, geçen mayıs ayında verdiği yürütme durdurma kararının ardından 16 Eylül’de aldığı kararla Fırat Nehri üzerinde AK-EL Kemah Elektrik Üretim A.Ş tarafından yapılması planlanan ‘Kemah Barajı ve Hidro Elektrik Santrali Projesi’ için verilen ÇED kararını iptal etti.
Mahkeme kararında şöyle denildi: “Bu haliyle projede birçok yönden eksiklik bulunduğu, projenin çevresel etkilerinin daha detaylı incelenmesi gerektiği, projenin çevre üzerindeki olumsuz etkilerinin ilgili mevzuat ve bilimsel esaslara göre kabul edilebilir düzeyde olmadığı ve anılan bilirkişi raporunda belirtilen hususlar da dikkate alınarak ÇED sürecinin işletilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine varılmıştır.”
5.000 Yıl Önce Güneş’in Kararması Bu Garip Ritüelleri Tetikledi
Peru’da İnkalara Ait İki Kilometrelik Yeraltı Labirenti Keşfedildi
Tarih Öncesinde Sanat ve Şamanizm: Neyir Kolankaya Röportajı
You must be logged in to post a comment Login