Ertuğrul Firkateyni Kazıları 15 Ocak’ta Başlıyor

Ertuğrul Firkateyni 2016 yılı kazıları 15 Ocak tarihinde başlıyor.

Ertuğrul Firkateyni Kazıları 15 Ocak’ta Başlıyor

Japonya’nın Kushimoto kenti açıklarında 1890’da batan ve içerisinde 550 Türk denizcinin şehit olduğu Ertuğrul Fırkateyni 2016 yılı kazı çalışmaları 15 Ocak’ta başlıyor. 1 ay sürmesi planlanan Japonya Kuşimoto’daki kazılarda, yeni bilgiler edinilmesi planlanıyor.

Konu ile ilgili basın toplantısı düzenleyen, Ertuğrul Fırkateyni Kazı Başkanı Kaptan Tufan Turanlı, iki yeni projeyi paylaşarak, “Çalışmalar iki bölümden oluşuyor. Bir sualtı kazıları ve konservasyon ve laboratuvar çalışmaları. Bir yıl boyunca belki 10 gün dalıyoruz ama konservasyon çalışmaları Berta Lledo yönetiminde, Türk, Japon ve değişik ülkelerden konservatör ve arkeologların denetiminde bütün yıl boyunca sürüyor. Hem Kuşimoto’daki Ertuğrul Araştırma Merkezi’nde hem de içinde bulunduğumuz Sualtı arkeoloji Enstitüsü’nün aşağıdaki laboratuvarlarında. Bana en büyük heyecanı veren dediğimi gibi bunlar. Birincisi Mobil Ertuğrul Laboratuvarı. Bunu 2016 yılından itibaren başlatıyoruz. Şimdiden ön girişimleri de büyük ilgi uyandırdı. Benim hedefim hem bu Ertuğrul heyecanını yaymak fakat daha da çok bunu gençlere aşılayabilmek, asıl onlara anlatabilmek. Malzemeleri bir taşıtın içinde, bir geçici laboratuvar olarak hazırlayacağız ve bu okulların bizzat ayağına gidip bu gençlere o heyecanı bizzat vereceğiz” dedi.

Ertuğrul Fırkateyni

Ertuğrul Firkateyni Kazıları 15 Ocak’ta Başlıyor

2. Abdülhamid, 1887 yılında Japonya İmparatoru Komeii’nin yeğeninin bir savaş gemisiyle İstanbul’u ziyaret etmesinin ardından Japonya’ya bir heyet gönderilerek iade-i ziyaret yapılmasını emretmişti. Gemi, II. Abdülhamid’den Japon İmparatoruna mücevherli imtiyaz nişanı ve diğer hediyeleri götürecekti.

Padişahın isteği üzerine donanmanın en güzel gemisi bu iş için tahsis edildi. Bazı uzmanların bu geminin çürük olduğu ve böyle bir seferi tamamlayamayacağı yönündeki raporlarina rağmen Ertuğrul Fırkateyni, Temmuz 1889’da İstanbul’dan yola çıktı. İlk arızasını süveyş kanalında yaptı ve Güzergâhı boyunca çeşitli limanlara uğrayarak seyahat ediyordu. Fırkateyn, Singapur’a vardığında kafile başkanı Miralay Osman Bey Amiralliğe terfi ettirildi. Kafile, uğradığı ülkelerin halkları ve Müslümanlar tarafından görkemli sevgi gösterileriyle karşılanıyor, gemiyi kimi zaman binlerce kişiden oluşan gruplar ziyaret ediyordu. Gemi, 11 ay sonra 7 Haziran 1890 tarihinde Japonya’nın Yokohama Limanı’na vardı.

İmparator Komeii, Türk amiralini ve heyetini görkemli bir şekilde karşıladı. Şehir halkı Türk amiralinin saray arabası ile İmparatorun yanına gidişini sevgi gösterileriyle takip etti.

Ertuğrul Fırkateyni, Japon sularında kaldığı üç ay boyunca etrafındaki binlerce Japon kayığına 50 kişilik bandosuyla konserler verdi. Nihayet geri dönüş yolculuğu için hazırlıklar tamamlandı. Yola çıkılacağı gün Japon Deniz Kuvvetlerinin tayfun uyarısına rağmen, Ertuğrul Fırkateyni planlandığı gibi 15 Eylül 1890 tarihinde Yokohama Limanı’ndan ayrıldı. Kuşimoto açıklarında tayfuna yakalanan Ertuğrul Fırkateyni 16 Eylül 1890’da kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtulabildi, Amiral Osman Bey de dahil diğer mürettebat hayatını kaybetti.

Ertuğrul Fırkateyni’nin trajik sonu Türk-Japon halklarını yakınlaştırdı. Yöre halkı, kazadan kurtulanlara büyük yardım ve yakınlık gösterdi. Torajiro Yamada isimli bir Japon, şehit yakınları ve kazazedeler için yardım kampanyası düzenledi. Toplanan para aynı kişi tarafından dönemin padişahına teslim edildi. Hayatta kalan 69 denizci, Japonya İmparatorunun talimatıyla Hiei ve Kongō isimli iki askeri gemi ile İstanbul’a gönderildi.

Kazada ölenlerin anısına Kuşimoto’da bir anıt yapılmıştır. İlk anıt Japonlar tarafından 1891’de dikilirken, 1929 yılında yine Japonlar tarafından genişletilmiştir. Şehitlik Anıtı, 3 Haziran 1929 tarihinde Japon İmparatoru tarafından da ziyaret edilmiştir. 1937’de Türkiye tarafından restore edilen anıt önünde her yıl düzenli olarak anma törenleri yapılmaktadır.


AA

Vikipedi

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login