Araştırmacılar, çakmaktaşı veya dere taşından kaba araçlar üreten eski insanların, modern müzisyenlerle aynı beyin devrelerini aktive ettiğini ortaya koydu.
Yeni yapılan araştırmalar Erken Taş Devri aletlerin üretimindeki gelişmelerin, dil gelişimiyle daha az ilişkili olduğunu ve modern piyano çalmaya yarayan beyin ağlarıyla daha fazla ilgisi olduğunu gösteriyor. Bulgular, insan zekasının gelişimini anlamak için önemli bir adım olarak yorumlanıyor.
Araştırmacılar tarafından yapılan bir araştırma, çift taraflı aletler ya da el baltaları üreten insanların, bu üretim sürecinde piyano çalan müzisyenler ya da Rock&Roll dansı yapan modern insanlarla aynı beyin devrelerini aktive ettiğini ortaya koydu.
Yaklaşık 1.75 milyon yıl önce gerçekleşen basit keskin kenarlı aletlerden daha karmaşık ve tekrar eden sonuçlar veren aletlere geçiş, insanlık evriminde önemli bir adım olarak kabul görmekte. Yapılan araştırmada bu geçiş ardından üretilen aletler, günümüz insanlarına yaptırılarak bu aletlerin yapım sürecinde gerçekleşen beyin trafiği kayıt altına alındı. Acheullian (Aşölyen) olarak bilinen bu çift taraflı aletlerin üretim sürecinde bir insanın görsel bellek, işitme, hareket bilinci ve planlama gibi duyuları harekete geçirdiği anlaşıldı.
Araştırmanın başındaki isimlerden biri olan Doğu Anglia Üniversitesi’nden Profesör John Spencer, “Bulgularımız sonucunda dil ve taş alet üretiminin birlikte geliştiğine dair önceki iddialar, sonuçlarımızla örtüşmedi. Bellek, görsel ve işitsel entegrasyonun taş alet yapımında daha temel konular olduğu fikrinde ortaklaştık.” diyor.
Spencer, “İnsanın milyon yıl önce taş alet yapımında kullandığı beyin ağlarının bugün bir müzik aleti çalınmasına yardımcı oluyor olması gerçekten büyüleyici.” diyor.
Araştırmacılar, 1.75 milyon yıl önce yaşayan insanların o dönemde henüz gelişmiş bir dil kullanmadığını, bu nedenle beyindeki dil devrelerinin gelişiminin Acheullian tekniğinin gelişimiyle doğru orantılı olduğunu düşünüyor. Human Behavior dergisinde yayımlanan çalışmada, gönüllülerin taş alet yapımı sırasında beyin hareketlerini incelemek için kızıl ötesi spektroskopi adlı gelişmiş bir beyin tarama cihazı kullanıldı.
Toplam 31 gönüllünün 15’i sözlü talimatlar eşliğinde ve videolar izleyerek taş alet yapımını öğrenirken, geriye kalan 16 gönüllü ise yine aynı videoyu ancak bu sefer sözlü talimat ya da herhangi bir ses olmadan öğrenmeye ve uygulamaya çalıştı.
Araştırmanın bu noktasında amaçlanan ise lokal beyin aktivitesini ölçmek ve bir taş alet yapımında beynin ağlarını ortaya koyarak tarih öncesi insanın bilincine dair yeni bilgiler sunabilmekti. Araştırmacılar bu taş alet yapımının insan evriminin en önemli eşiklerinden biri olduğunu ve yeni bir insan türünün evrimleşmesine yol açan önemli etmenlerden biri olduğu düşünüyor.
Taş alet yapımın kültür yaratan insanın bugüne evrilecek bilinç seviyesinin başlangıcı olduğu öngörülüyor. Bilinen buluntularla basit taş aletlerin yapımı uzun bir süre boyunca 2.5 milyon (Oldowan) olarak bilinmekteydi. Son senelerde ortaya çıkan buluntularla kültür davranışının en erken kayıtları olan taş alet yapımın 3.3 milyon (Dikika – Lomekwi) öncesine kadar gittiği anlaşıldı.
The Conversation. 8 Mayıs 2017.
Makale: Putt, S. S., Wijeakumar, S., Franciscus, R. G., & Spencer, J. P. (2017). The Functional Brain Networks that Underlie Early Stone Age Tool Manufacture. Nature Human Behaviour.
İnsanlar Batı Afrika’da 35.000 Yıldır Kırmızı Aşı Boyası Kullanıyor
Dev Tembel Hayvan Binlerce Yıl İnsanlarla Birlikte Var Olmuş
İnsanlar Her Tarihte Vücut Parçalarının Değeri Konusunda Hemfikir
Viking Çağı’nda Gömülmüş Üç Kadın: Takılar ve Özel Bir Sikke
Tarih Öncesinde Sanat ve Şamanizm: Neyir Kolankaya Röportajı
You must be logged in to post a comment Login