Şimdiye kadar erkek sanılan Antik Mısır mumyasına yapılan analizler, bu kişinin 20-28 haftalık hamile bir kadına ait olduğunu ortaya çıkardı.
Erkek rahip olmasını bekledikleri eski bir Mısır mumyasını inceleyen araştırmacılar, röntgen ve bilgisayar testleri ile bu kişinin yedi aylık hamile bir kadının mumyası olduğunu ortaya çıktığında oldukça şaşırdılar.
Araştırmacılar, hamile bir kadına ait böylesine iyi korunmuş bir antik mumyanın, dünyanın bilinen ilk vakası olduğunu söylüyor.
(Bilinen En Eski Sezaryen Kanıtı Macar Mumyada Bulundu)
Mumya 1826 yılında Varşova’ya getirildi ve tabutun üzerindeki yazıttan yola çıkarak erkek bir rahip olduğu anlaşıldı. Daha önceki hiçbir inceleme, erkek olduğu inancını sorgulamamıştı.
Antropolog ve arkeolog Marzena Özarek-Szilke, “İlk sürpriz penisi olmamasıydı, bunun yerine göğüsleri ve uzun saçları vardı ve sonra hamile bir kadın olduğunu öğrendik.” diyor. “Fetüsün küçük ayağını ve ardından küçük elini gördüğümüzde gerçekten şok olduk.”
Araştırmacılar, kadının 20 ila 30 yaşları arasında olduğunu tahmin ediyor ve bebeğin kafatasının büyüklüğünden yola çıkarak, 26 ila 28 haftalık hamile olduğunu söylüyorlar.
Bulguları bu hafta Journal of Archaeological Science’da yayınlandı. Makalede, “Bu mumya, hamile mumyalanmış bir vücudun bilinen ilk vakası… Eski zamanlarda hamileliği araştırmak ve annelikle ilgili uygulamalar için yeni olanaklar sunuyor.” şeklinde belirtildi.
Ekip üyesi Wojciech Ejsmond, “Mumyalama sırasında, ölen kişinin karnından cenin’in neden alınmadığını bilmiyoruz.” diyor.
“Bu mumyanın gerçekten eşsiz olmasının nedeni bu. Benzer vakalar bulamadık. Bu, ‘bizim’ mumyamızın dünyada fetüsü olan tek eski mumya olduğu anlamına geliyor.”
Mumya projesinden araştırmacılar, kökeniyle ilgili çelişkili açıklamalar nedeniyle kadını Varşova’daki Ulusal Müze’nin Gizemli Kadını olarak adlandırdı. Mumyalanmış kalıntıların ilk olarak 1826’da Varşova Üniversitesi’ne bağışlandığını söylüyorlar. Bağışçı, mumyanın Thebes’teki kraliyet mezarlarında bulunduğunu iddia etti, ancak araştırmacılar, 19. yüzyılda antik eserlerin değerini artırmak için ünlü yerlere yanlış bir şekilde atfedilmesinin yaygın olduğunu söylüyor.
Lahit üzerindeki hiyerogliflerin analizine göre, mumyanın aslen MÖ 1. yüzyıl ile MS 1. yüzyıl arasında yaşamış bir erkek rahip olduğu düşünülüyordu. Ayrıntılı tabut üzerindeki yazıtlar, 20. yüzyıl uzmanlarının içindeki mumyanın Hor-Djehuti adlı bir erkek rahibe ait olduğuna inanmalarına yol açmıştı. Ancak şimdi, onu tarama teknolojisiyle dişi olarak tanımlayan bilim adamları, mumyanın bir noktada antik çağ tacirleri tarafından kalıntıların yağmalanması ve yeniden paketlenmesinin nadir olmadığı bir noktada antik çağ tüccarları tarafından yanlış tabuta yerleştirildiğine inanıyor.
Bilim insanları şimdi mumyanın bundan daha eski olabileceğine inanıyor ve olası ölüm nedenlerini araştırıyorlar.
Mumya açılmadı, ancak bir taramada kadının omuzlarına kadar kıvırcık saçları olduğu görüldü.
The Guardian. BBC News. 30 Nisan 2021.
Makale: Ejsmond, W., Ożarek-Szilke, M., Jaworski, M., & Szilke, S. (2021). A pregnant ancient egyptian mummy from the 1st century BC. Journal of Archaeological Science, 105371.
You must be logged in to post a comment Login