Filistinli yetkililer işgal altındaki Batı Şeria’nın Eriha kentinde şimdiye kadar bilinen en büyük taban mozaiklerinden birini sergilemeye başladı.
8. yüzyıldan kalma bir Emevi İslam çöl kalesi olan Hişam Sarayı’nda, ince bir halıyı andıran devasa mozaik 836 metrekarelik bir alanı kaplıyor. Filistin Kültür ve Turizm Bakanlığı bu mozaiği dünyanın en büyük ve en güzel mozaiklerinden biri olarak nitelendiriyor.
Onlarca panoda görülen resimlerde, savaşı simgelemek için geyiğe saldıran bir aslan ve barışı simgeleyen iki ceylan ile narin çiçek ve geometrik desenler yer alıyor.
(Eriha’da Bulunan 9500 Yıllık Sıvalı Kafatası Canlandırıldı)
Hişam Sarayı, 19. yüzyılda yeniden keşfedilene ve 1930’larda ortaya çıkarılana kadar yüzyıllar boyunca unutulmuş olarak kalmıştı. Daha sonra tozun altında mozaik taban ortaya çıktı. Mozaikler, 947 yılında meydana gelen deprem sonucunda yıkılarak molozla kaplanmıştı.
Ancak, beş yıl öncesine kadar, Japonya tarafından finanse edilen 12 milyon dolarlık bir restorasyon çalışması başlatıldığı için saray ziyaretçilere kapatılıncaya kadar hala ihmal edildi.
Filistin turizm ve eski eserler bakanlığı müsteşarı Saleh Tawafsha açılış töreninde yaptığı açıklamada, “Bu mozaik, Filistin’den doğal ve ayırt edici bir renge sahip beş milyondan fazla taş parçası içeriyor.” diyor.
Tawafsha, restorasyonun turistleri İsrail işgali altındaki Batı Şeria’da bulunan Eriha’ya çekeceğini umduğunu söylüyor.
Ölü Deniz yakınlarındaki Hişam Sarayı, yaklaşık 150 dönümlük bir alanı kaplıyor ve hamamlar ve bir tarım arazisinden oluşuyor. Saray, taban mozaikleri, revak, cami, çeşme, avlu ve Roma hamamlarını model alan buhar odası ile erken İslamiyet mimarisini yansıtıyor.
Emevi Hanedanlığı MS 660’tan 750’ye kadar sürmüştü. İslami bir çöl kalesi olan Hişam’ın Sarayı Emevi Hanedanı döneminde yapılmış ve milattan sonra 660 ile 750 yılları arasında kullanılmış bir bina.
You must be logged in to post a comment Login