Elazığ’da Tesadüfen Bulunan Devasa Mozaik Gün Yüzüne Çıkıyor

Elazığ’da fidan dikmek için kazı yapan bir kişinin bulduğu ve üzerinde çeşitli hayvanların tasvir edildiği mozaik taban gün yüzüne çıkarıldı.

Elazığ’ın Salkaya köyünde bir çiftçinin fidan dikmek için kazı yaptığı sırada tesadüfen keşfettiği Geç Roma veya Erken Bizans dönemine ait olduğu düşünülen 84 metrekarelik devasa bir taban mozaiği, yapılan çalışmalar sonucunda gün yüzüne çıkarıldı.

Mozaik taban üzerinde Anadolu parsı, geyik, kurt, tazı, domuz gibi birçok hayvan figürü ve bitki motifleri resmedilmiş.

2020 yılında Mehmet Emin Sualp’ın satın aldığı tarlada fidan dikimi sırasında keşfedilen mozaik, Elazığ Müze Müdürlüğü’ne yapılan bildirim sonrasında başlatılan kazılarla gün yüzüne çıkarıldı.

Mozaik, Geç Roma veya Erken Bizans dönemlerine tarihlendirilirken, çevrede yapılan kazılar bir kilise ve şarap imalathanesi olduğu tahmin edilen yapıları da ortaya çıkardı.

Elazığ Valisi Numan Hatipoğlu, kazı çalışmalarını yerinde inceleyerek, bu keşfin bölgenin tarihi açısından büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Hatipoğlu, mozaiklerin üzerindeki figürlerin canlı bir şekilde tasvir edildiğini ve mozaiğin tek parça halinde olmasıyla dikkat çektiğini söyledi. Böylesine önemli bir tarihi eserin keşfinde katkıda bulunan vatandaşı tebrik eden Hatipoğlu, gelecekteki kazılarda daha fazla kalıntının gün ışığına çıkabileceğini de ifade etti.

“Yapacağımız çalışmalar sonucunda bölgede sergi ve teşhire uygun sayıda tarihi eser ortaya çıkarsa, bu konuda farklı stratejiler geliştireceğiz. Eğer böyle bir durum gerçekleşmezse, bu tarihi eserleri Elazığ merkezimizde sergilemek için hazırlık yapacağız”

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login