Elazığ’da Gizemli Rölyefin Bulunduğu Alanda Kazılar Başladı

Elazığ’daki Harput Mahallesi’nde ağaçlandırma sırasında tesadüfen bulunan 2700 yıllık rölyefin olduğu alanda kazı çalışmaları başladı.

Elazığ Orman Bölge Müdürülüğü’nün geçen ay tarihi Harput Mahallesi Nevruz Ormanları mevkisinde yaptığı teraslama çalışmaları esnasında bir taş kabartma bulunması üzerine harekete geçen Elazığ Arkeoloji ve Etnoğrafya Müzesi, bölgede kazı çalışması başlattı.

Elazığ'da Gizemli Rölyefin Bulunduğu Alanda Kazılar Başladı

Elazığ Arkeoloji ve Etnografya Müzesi Müdürü Bülent Demir, ortaya çıkan 15-20 santimetre kalınlığındaki taş kabartmanın bakanlığın izinleri doğrultusunda 3 Mayıs’ta müzeye nakledildiğini, ardından, Kültür ve Turizm Bakanlığının izni doğrultusunda Elazığ Valiliğinin sağladığı finansman desteğiyle kabartmanın bulunduğu alanda acil kurtarma kazılarına başladıklarını söyledi.

Üzerinde Savaş Sahneleri Olabilir

2700 yıllık olduğu tahmin edilen rölyefin tam olarak hangi döneme ait olduğu henüz belirlenebilmiş değil ve hem Geç Hitit hem de Assur betimlemeleri taşıyor. Fakat üzerindeki sahneler oldukça ilgi çekici. Savaş sahnelerinin betimlenmiş olabileceği rölyefte tekerlekleri olan bir kule görülüyor. Rölyefin sağ alt tarafında ise yürüyen boğalar ile sualtında giden kaplumbağa ve balık betimleri bulunuyor. Rölyef üzerindeki betimlemelerin ne anlama geldiği araştırılacak.

Traktöre takılması ile tesadüfen bulunan eserin sahte olup olmadığı da tartışılan konular arasında.

Elazığ'da Gizemli Rölyefin Bulunduğu Alanda Kazılar Başladı

Rölyefin Tarihi Belirlenecek

2 arkeolog ve 5 işçiyle yürütülen kazı çalışmalarında, kabartmanın bulunduğu alan ve çevresinde birçok mimarı yapı katına rastlandı. Ayrıca yanmış bir tabakanın bulunması da buranın büyük bir yangın geçirmiş olduğunu gösterdi. Alanda yürütülen arkeolojik çalışmalarda amaç, daha önce bulunan rölyefin ve mimari yapının hangi döneme ait olduğunu belirleyebilmek.

Elazığ'da Gizemli Rölyefin Bulunduğu Alanda Kazılar Başladı


AA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login