Elazığ’daki Harput Mahallesi’nde ağaçlandırma çalışmaları sırasında tesadüfen bulunan 2700 yıllık rölyef, üstüne basılarak çıkarıldı.
Elazığ’daki Nevruz Ormanları alanında, Orman İşletme Müdürlüğü’ne bağlı ekipler, bölgede ağaçlandırma çalışması yaparken traktörün bıçağı bir taşa takıldı. Traktörü durdurarak taşı inceleyen ekip, taşın üstünde resimler olduğunu görünce jandarma ve müze yetkililerine haber verdi.
Bölgeye gelen jandarma ekipleri, alanda güvenlik önlemleri aldı. Fırat Üniversitesi’nden gelen öğretim görevlileri ise incelemelerde bulundu.
2700 Yıllık Eser Ayaklar Altında Ezilerek Çıkarıldı
Üzerindeki betimlemelerin oldukça ilginç olduğu 2700 yıllık rölyefe çıkarılması sırasında gösterilen özen ise tartışmalara neden oldu. Tarihi eser, taşınmak amacıyla bulunduğu yerden çıkarılırken birkaç görevli tarafından ayaklar altında ezildi. Bir kenarının da kırıldığı görülen rölyef, dört parça halinde müzeye götürüldü.
Oldukça Önemli Bir Eser
Fırat Üniversitesi Tarih Bölümü Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yüksel Arslantaş, bulunan tarihi eserin, yöre açısından büyük öneme sahip olduğunu belirterek şöyle dedi:
“Çıkan eser, müzeye götürüldükten sonra orada restoratörler çalışacak. Sonra üzerinde bilimsel çalışmalar yapılacak. Yöre tarihine ciddi katkılar sunacağını düşünüyoruz. Şu anda bu eser hakkında konuşmak için biraz erken. Ama eski çağlara ait olduğu kesin. Bu eserin bulunması tamamen tesadüf. Orman aracının çalışması esnasında bulunmuş bir şey. Tabi kenarında mezar sandukası kırıkları falan da çıktı. Burası Harput’un eski yerleşim yeri olarak kullanıldığı için, buranın tamamının da belki ciddi anlamda araştırılıp, ileride SİT alanı olarak koruma altına alınması icap edecektir. Ama ilk olarak çıkan bu eserin buradan müzeye götürülmesi ve koruma altına alınması ve araştırmacıların üzerinde yeterince çalışması gerekiyor.”
Üzerinde Savaş Sahneleri Olabilir
2700 yıllık olduğu tahmin edilen rölyefin tam olarak hangi döneme ait olduğu henüz belirlenebilmiş değil fakat üzerindeki sahneler oldukça ilgi çekici. Savaş sahnelerinin betimlenmiş olabileceği rölyefte tekerlekleri olan bir kule görülüyor. Rölyefin sağ alt tarafında ise yürüyen boğalar ile sualtında giden kaplumbağa ve balık betimleri bulunuyor. Rölyef üzerindeki betimlemelerin ne anlama geldiği araştırılacak.
DHA
Keçi-Balık Petroglifi, Oğlak Burcunun Mısır’daki Kökenini Gösteriyor
Gladyatör Hayranları, Antik Dünyanın Futbol Fanatikleri miydi?
Gladyatör II Filmindeki ‘Deniz Savaşı’ Gerçekten Yaşandı mı?
Afyon’daki Aslankaya Anıtı’nın 2.600 Yıllık Yazıtı Nihayet Çözüldü
Karabük’te Süleyman Peygamberi Tasvir Eden Kolye Ucu Bulundu
You must be logged in to post a comment Login