Ekvador’da Bulunan İskelet, Dev İnsanlara mı Ait?

21. yüzyıldayız fakat “uzun süre önce yok olan dev ırk” hakkındaki komplo teorilerine dair inanç hâlâ güçlü bir şekilde varlığını sürdürüyor.

Bir arkeolog kazı yapıyor.

Son zamanlarda Güney Amerika’da böyle bir devle ilgili söylentiler ortaya çıktı ve burada devasa bir insansı iskeletin ortaya çıkarıldığı söyleniyor. Ancak arkeologlar bu iddiaları oldukça çılgınca buluyor.

Yeni bir çalışmada antropolog Nicholas Landol, arkeologların yakın zamanda sessiz bir Ekvador köyünde bir devin iskeletini bulduklarına dair bir iddiayı inceliyor. Burada eski bir iskeletin bulunduğu doğru olsa da Landol, bireyin boyuna ilişkin tahminlerin çok abartılı olduğu sonucuna varıyor.

“Julcuy devi” olarak anılan iskelet, 2019’un başlarında jeolog Theofilos Toulkeridis ve arkeolog Florencio Delgado tarafından Ekvador’un Manabí eyaletindeki Julcuy köyü yakınlarında ortaya çıkarıldı.

(İlgili: Sahte “İnsan-Maymun” Fosilinin Yüzü Canlandırıldı)

Söz konusu bireyin, bölgedeki Manteño-Huancavilca kültürü sırasında (MS 1.200 ila 1.600) yaşadığı tahmin ediliyor. İskeletin fiziksel kalıntılarının çoğu kaybolmuştu, ancak araştırmacılar bireyin sol dirsek kemiğini, sol önkol kemiğini, her iki üst kol kemiğini, her iki uyluk kemiğini ve alt bacak kemiklerinin parçalanmış kısımlarını kurtarmayı başardılar.

Aynı yılın ilerleyen zamanlarında, Code of the Wild adlı belgesel dizisinde Delgado ve Toulkeridis’in keşifleri hakkında röportaj yaptığı “Devlerin Kayıp Irkı” adlı bir bölüm yayınlandı.

Sunucular, bireyin hayattayken yaklaşık 2,1 metre boyunda olduğunu iddia etti; bu, beş bin yıldan fazla bir süre önce bir kişi için dikkate değer derecede uzundu. Daha sonra yamyam devlere dair sözlü geleneklerini anlatan yerel Salasaca yerlileriyle röportaj yapmaya devam ettiler.

Ancak 2019 belgeselindeki boy tahmininin büyük ölçüde abartıldığından şüphelenmek için geçerli nedenler var.

Landol, keşfi yapan arkeolog Delgado ile konuştu ve Delgado kemiklerin yalnızca bir şerit metre içeren “ilkel bir teknik” kullanılarak ölçüldüğünü açıkladı.

Dolayısıyla Landol, “Bir bireyin kalıntılarının tafonomik süreçler yoluyla yaşayabileceği parçalanma miktarı göz önüne alındığında, böyle bir teknik sorunlu olabilir” diyor.

Belgesel ayrıca, ekranda uyluk kemiğinin neredeyse 61 santimetre uzunluğunda olduğunu, yani ortalama bir erkeğin 45 santimetreyi geçmeyen uyluk kemiğinden çok daha uzun olduğunu öne süren bir grafik gösteriyordu. Ancak bu, kişinin iddia edilen abartı boyuna dayanan bir varsayım gibi görünüyor çünkü Delgado, uyluk kemiğinden böyle bir ölçüm asla yapılmadığını söylüyor.

Korkunç bir şanssızlık sonucu, Julcuy bireyinin kalıntılarının çoğu, 2023 yağmur mevsimi sırasında yok oldu. Bu da kemiklerin tam kapsamlı bir bilimsel araştırmasının artık mümkün olmadığı anlamına geliyor. Şans eseri bireyin sol uyluk kemiği, birkaç çizik dışında tamamen sağlam bir şekilde kurtarıldı.

Bacak kemiğinin yeniden değerlendirilmesi, bunun maksimum uzunluğunun 40 santimetre olduğunu ve bunun ortalama bir insandan biraz daha kısa olduğunu gösteriyor.

Yeni rapor, kemik uzunluğuna dayanarak Julcuy bireyinin hayattayken muhtemelen 153,34 ila 162,37 santimetre arasında olduğu sonucuna varıyor. Bu da dev sayılamayacak kadar kısa olduğu anlamına geliyor. Hatta bu boy, en az 400 yıl önce doğmuş bir Yerli Amerikalı erkekten beklenecek bir boy.


IFL Science. 22 Mart 2024.

Makale: Nicholas Landol. 2024. Measuring the merit of a sensationalist documentary: A critical assessment of the julcuy “Giant”. International Journal of Osteoarchaeology.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login