Ege Denizinde Çanak Çömlek Taşıyan Batıklar Bulundu

Deniz arkeologlarından oluşan ekip, Ege denizinde, içerisinde çömlek kargosu ve üzerinde tasarımcılarının adı yazılı olan kandillerin de bulunduğu 3 gemi batığı keşfetti.

MS 2. yüzyıla tarihlenen bu pişmiş toprak kandilin üzerinde, onu yapan kişinin adı yazıyor: Octavius. C: Yunan Kültür Bakanlığı

Bu gemiler Fornoz adasında ve onun çevresindeki adacıklarda bulundu. Bu sularda birçok gemi enkazı bulunuyor. Çünkü burası iki büyük antik gemi yolunun üzerinde yer alıyor. Kötü şöhretli olan bu gemi yolları, İkarya ve Sisam adaları arasında bulunuyor.

Araştırma yöneticisi George Koutsouflakis’e göre bu batıklar arasındaki en eski gemi MÖ 4-2. yüzyılları arasına tarihleniyor. Aralarında MS 5-6. yüzyıllara ait olanların yanı sıra en yeni olanı 18-19. yüzyıllara tarihleniyor.

(Karadeniz’de 2.400 Yıllık Tüm Halde Batık Bulundu)

Koutsouflakis, gemilerin 10 ila 40 metre derinlikte bulunduğunu söylüyor. Bu derinlikler nispeten sığ sayılır ve bu sebeple enkazlarda, yasadışı yağma izleri ve balıkçıların verdiği hasarlar görülebiliyor.

Son dönemlerde bulunan beş yeni gemi enkazıyla birlikte, ıstakoz şeklindeki Fornoz kompleksinde yer alan toplam antik gemi sayısı 58’e çıktı. Bu sayıya antik, ortaçağ ve daha yeni döneme ait gemiler de dahil. Bu 13 adacığın ikisi uğursuz isimler olan Antropofas ya da Adam-yiyici olarak anılıyor. Bu isimler birçok denizcinin buralarda suya batmasından dolayı verilmiş.

Fornoz adası yakınlarında, deniz yatağında bulunan antik gem batığının kargosu. C: Yunan Kültür Bakanlığı

Proje, ABD merkezli RPM Denizcilik Vakfı ile işbirliği içinde 2015 yılında başladı. Bu kâr amacı gütmeyen vakıf, Akdeniz’de arkeolojik araştırmalar yapan bir kuruluş. Arkeologlar, batık siteler hakkında bilgi veren yerel balıkçılardan önemli yardım aldı.

Eylül ayında bulunan şarap, yağ ve gıda maddelerini içeren amforaların kargolarından ayrı olarak dalgıçlar, 2. yüzyıl pişmiş toprak kandillerden oluşan bir grubu da ortaya çıkardı. Bu kandillerde onları yapan Korintli ustaların isimleri de kazınmıştı: Octavius ve Lucius.

Yunan Kültür Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada bu ustaların özgürlüklerini sonradan kazanan köle işçileri olabileceği belirtildi.

Bakanlık, projenin önümüzdeki beş yıl boyunca devam etmesinin planlandığını açıkladı.


AP News. 16 Ekim 2018.

Çukurova Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. Birçok platformda çoğunlukla uzmanlık alanıyla ilgili yazılar hazırlıyor. Arkeolojinin herkes tarafından ilgi duyulması için çalışmalarda bulunuyor.

You must be logged in to post a comment Login