Efes’in Tarihi 9,000 Yıl Öncesine Çekildi

Bu sene UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren Efes Antik Kenti’nin güneydoğusunda yer alan Çukuriçi Höyüğü’nde bulunan takı, Efes’in tarihini 9,000 yıl öncesine çekti.

Efes’in Tarihi 9,000 Yıl Öncesine Çekildi

Siyah taştan yapılmış, ortasında delik olan ve takı olarak kullanıldığı düşünülen 2,1 santimetrelik figürin, Efes’in tarihini bin yıl daha geriye götürdü. Figürinin göğüs ve kalça gibi uzuvları abartılı, kazıma tekniği ile yapılmış ve yüz detaylandırılmamış. Bu gibi özelliklerle Neolitik Dönem’in izlerini taşıyan figürindeki delik ise boyun kısmında bulunuyor. Bu figürin gibi benzer eserlere Burdur’daki Hacılar Höyüğü’nde, İzmir Kemalpaşa’daki Ulucak Höyüğü’nde ve Yunanistan’da da rastlandığı bildiriliyor.

2013 yılında Çukuriçi Höyüğü kazılarında bulunarak müzeye teslim edilen figürin, Efes Müzesi’ndeki “Çağlar Boyu Efes” salonunda sergileniyor. Kazı ekibinin değerlendirmelerine göre MÖ. 7,000 yıl öncesine, yani Neolitik Döneme tarihlendirildiğini belirten Müze Müdürü Cengiz Topal, böylece Efes ve çevresindeki yerleşme tarihinin de MÖ. 7000’li yıllara uzandığını söyledi.

AA

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login