Düzce’deki Antik Kentte Büyük İskender Büstü Bulundu

Düzce’de yer alan Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde yürütülen kazı çalışmalarında Büyük İskender’e ait heykel başı bulundu.

Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde bulunan Büyük İskender büstü. C: Düzce Belediyesi

Düzce’de, Konuralp bölgesinde bulunan antik kentin tiyatrosunda sürdürülen kazılarda, Makedonya Kralı Büyük İskender’e ait olduğu belirlenen portre başı bulundu. Söz konusu heykel başı Konuralp Müzesi’ne teslim edildi.

Arkeologlar geçtiğimiz yıl bu tiyatroda, MS 2. yüzyıla tarihlendirilen ve biri Apollon’a ait olduğu belirlenen iki heykeli ortaya çıkarmıştı.

Yıl boyunca kesintisiz süren kazılar kapsamında antik tiyatronun büyük bölümü gün yüzüne çıkarıldı ve üst kısımlarda Büyük İskender heykel başına rastlandı.

(İlgili: Düzce’deki Antik Tiyatroda Apollon Heykeli Bulundu)

Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Konuralp Müzesi’ne haber veren arkeologlar yerinde inceleme yapılması ve portre başının temizlenmesinin ardından eserin uzmanlar tarafından incelenmesi amacıyla Konuralp Müzesi’ne gönderdi.

Uzmanları ile Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı’nın istişaresi sonucunda bulunan portre başının Makedonya Kralı Büyük İskender’e ait olduğu belirlendi.

Konuralp Müzesi’nden yapılan açıklamada, Prusias Ad Hypium Antik Tiyatro kazısı sırasında ortaya çıkarılan MS 2. yüzyıla tarihlenen 23 cm (başın tepesinden boyuna kadar) ölçülerinde İskender başı bulunduğu belirtildi.

Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde bulunan Büyük İskender büstü. C: Düzce Belediyesi

“Mermerden yapılan derin ve yukarı doğru bakan gözler, dişlerini pek ortaya çıkarmayan hafif açık ağzı ile tasvir edilmiştir. İki yana atılmış boyna kadar uzun kıvırcık saç modeli ve alnının ortasında arkaya ve yanlara doğru ayrılan iki tutam saçı (Anastoli) bir aslanın yelesi gibidir. Bu tasvir Büyük İskender’e özgü bir saç tipidir.”

Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığı da sosyal medya hesabından Düzce’de bulunan Büyük İskender portre başı fotoğrafını paylaştı ve şunları söyledi: “Kazılarımızdan, Roma imparatorluk dönemi (MS 2. yüzyıl) Büyük İskender portre başları: Düzce, Prusias ad Hypium Antik Kenti 2023 kazıları ve Amasra, Stoa yapısı 2023 kazıları.”

Prusias ad Hypium Antik Kenti

Prusias ad Hypium (Kieros, Üsküpü, Kasaba, Konuralp) Antik Kenti, Batı Karadeniz Bölgesi’nde Düzce ilinin 8 kilometre kuzeyinde, Konuralp beldesi sınırları içerisinde yer alıyor. MÖ 3. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen antik kentin kurulmasında ve gelişmesinde tarıma elverişli Hypios Irmağı’nın etkili olduğu ve ismini buradan aldığı düşünülüyor. 

MÖ 3. yüzyılın son çeyreğinde Bithynia Kralı 1. Prusias, Kieros’u ele geçirmiş ve kente kendi ismini vermişti. Daha sonraları kentin adı “Melen’in kenarında” anlamına gelen “Hypios / Hypium” olarak değiştirildi. MÖ 74 yılında Roma’nın hakimiyetine giren kent, bu dönemde en parlak dönemini yaşadı ve anıtsal yapılar inşa edildi. Prusias ad Hypium Antik Kenti bugün Konuralp adlı yerleşimin altında yer alıyor.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login