Düzce’de yer alan Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde süren kazı çalışmalarında yaklaşık 1700 yıllık bir Roma villası ve taban mozaikleri bulundu.
Düzce’nin 8 kilometre kuzeyinde, Konuralp beldesi sınırları içinde yer alan Prusias ad Hypium Antik Kenti’nde devam eden kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait, milattan sonra 3. veya 4. yüzyıllara tarihlendiği tahmin edilen bir villanın mozaik tabanı ortaya çıkarıldı.
MS. 200 ila MS. 300’lü yıllara ait bir villa kalıntısında, 128 metrekare boyutunda bir taban mozaiği de bulundu. Arkeologlara göre, villa kalıntıları antik kentin sınır bölgesinde yer alıyor.
Ortaya çıkan Roma villası ve mozaikleri, özel şahsa ait bir arazide yer alıyor. Bölgede en kısa zamanda kamulaştırma çalışmalarının yapılması bekleniyor.
Prusias ad Hypium (Kieros, Üsküpü, Kasaba, Konuralp) Antik Kenti, Batı Karadeniz Bölgesi’nde Düzce ilinin 8 kilometre kuzeyinde, Konuralp beldesi sınırları içerisinde yer alıyor. MÖ. 3. yüzyılda kurulduğu tahmin edilen antik kentin kurulmasında ve gelişmesinde tarıma elverişli Hypios Irmağı’nın etkili olduğu ve ismini buradan aldığı düşünülüyor. MÖ 3. yüzyılın son çeyreğinde Bithynia Kralı 1. Prusias, Kieros’u ele geçirmiş ve kente kendi ismini vermiştir. Daha sonraları kentin adı “Melen’in kenarında” anlamına gelen “Hypios / Hypium” olarak değiştirilmiştir. MÖ. 74 yılında Roma’nın hakimiyetine giren kent, bu dönemde en parlak dönemini yaşamış ve anıtsal yapılar inşa edilmiştir. Prusias ad Hypium Antik Kenti bugün Konuralp adlı yerleşimin altında kalmıştır.
Domitianus döneminde basılmış Prusias kent sikkesi tiplerinden birinin üzerinde Grekçe Prusias’ın kurucusu yazısı okunmakta ve ayakta duran bir Herakles betimi görülmektedir.
İskandinavya’nın İlk Çiftçileri Ekmekle Değil Lapayla Beslenmiş
Avrupa’daki Dil Ayrımları Son 5.200 Yıldaki Göçlerle Bağlantılı
Dalgıçlar Sicilya Açıklarında 2.500 Yıllık Batık Gemi Keşfetti
Irak’ta Kraliyet Ailesinin 4.500 Yıllık Boğa Başlı Telli Müzik Aleti
Göbeklitepe Aslında Ne Anlatıyor? Kimler, Neden, Nasıl Yaptı?
Afyon’da Homo erectus ve Neandertal İzleri: Yavuz Aydın Röportajı
You must be logged in to post a comment Login