Mısır’da bulunan yaklaşık 5.000 yıllık bir Tarkhan Elbisesi, çok uzak geçmişin modasına bir bakış sunuyor.
Yeni testler, bir Mısır mezarında bulunan keten elbisenin 5.000 yıldan daha eski bir tarihe sahip olduğunu ve bu elbisenin şimdiye kadar bulunan en eski dokuma giysi olduğunu gösteriyor. Detaylı bir şekilde dikilmiş ve katlar yapılmış giysi, onu üreten eski toplumun karmaşıklığına ve zenginliğine işaret ediyor.
Tarkhan elbisesi olarak bilinen giysi son derece nadir bir buluntu olma özelliğini taşıyor. Bitki liflerinden veya hayvan derilerinden yapılan ilk dönem giysilerinin çok az parçası bozulmaktan kurtuldu. Londra Petrie Mısır Arkeoloji Müzesi küratörü ve Antiquity dergisinde elbisenin yaşı hakkında yeni bir çalışmanın yazarı olan Alice Stevenson, arkeolojik alanlardan elde edilen tekstillerin genellikle 2.000 yıldan daha eski olmadığını söylüyor.
Benzer tarihlere ait bir avuç giysi günümüze kadar ulaşabildi, ancak bunlar basitçe vücudun etrafına sarılmış veya bol dökümlü giysilerdi. Tarkhan elbisesi ise binlerce yıl öncesinin bir moda öncüsü olabilecek özelliklere sahip. Özel kolları, V yakası ve dar pilileriyle modern bir mağazada mükemmel bir şekilde kendine yer bulabilir.
Bu kadar ince detaylar ancak uzman bir usta tarafından ortaya çıkarılabilirdi. Ve bu tür insanlar yalnızca, krallığın ilk kez tek bir hükümdar altında birleştiği 5.000 yıl önceki eski Mısır gibi müreffeh ve hiyerarşik bir toplumda ortaya çıkıyor.
Dirseklerdeki ve koltuk altlarındaki kırışıklıklar da bir zamanlar elbiseyi birinin giydiğini gösteriyor. Yani bu elbise sadece törensel değildi.
Elbise, bir Mısır mezarında beş bin yıl geçirdikten sonra 1900’lerin başında arkeologlar tarafından Petrie’ye gönderildi. Ancak bir demet pis paçavraya dolanmıştı ve bu yüzden gözden kaçmıştı. Koruma uzmanları 1977’de bu parçaları inceleyene kadar giysiyi fark etmediler.
Söz konusu giysi, yıpranmış bir gömleğe benziyor, ancak birkaç yüzyıl sonrasına ait benzer bir kıyafet ayaklara kadar uzanıyordu ve Stevenson, Tarkhan giysisinin orijinalinde muhtemelen daha uzun olduğunu söylüyor.
Sadece üst tabaka böyle bir elbiseyi karşılayabilirdi. Avustralya Macquarie Üniversitesi’nden Jana Jones, elbiseyle hemen hemen aynı yaştaki mezar taşlarında benzer elbiseler giyen insanların tasvir edildiğini söylüyor. Yiyecek ve kozmetiklerin yanı sıra öbür dünyaya götürülen öğelerin listesinde “giysi” hiyeroglifi yer alıyordu.
Jones, “Tarkhan Elbisesi’nin radyokarbon tarihlemesinin güvenli bir şekilde yapıldığını ve bilimin onu en eski dokunmuş giysi olarak hak ettiği yere koyduğunu okumaktan büyük mutluluk duyuyorum.” diyor.
You must be logged in to post a comment Login