Dünyada 2 Tane Olan Hitit Mührünün Üçüncüsü Bulundu

Hititler döneminde kral ile katip arasında yapılan yazışmalarda kullanılan ve şimdiye kadar biri ABD’de olmak üzere iki tane bulunan Hitit mührünün üçüncüsü kaçakçıda ele geçirildi.

3600 yıllık bronz mührün bir örneği de ABD’deki Metropolitan Müzesinde sergileniyor.

Söz konusu mühür, 2015 yılında polis ekipleri tarafından yürütülen bir operasyonda, krem kutusunun içine saklanmış bir şekilde bulunmuştu. Şimdi ise 3.600 yıllık mührün detaylı fotoğrafları ilk kez yayınlandı.

Hitit döneminde kral ile katip arasında yapılan yazışmalarda kullanılan ve dünyada üç tane bulunduğu belirtilen bronz mühür tam 3.600 yıl öncesine ait.

(10.000 Yıllık Bir Güven Objesi Olarak Mühürler)

Bir örneği Amerika Birleşik Devletleri’ndeki en büyük ve en çok ziyaret edilen sanat müzelerinden birisi olan Metropolitan Müzesi, diğeri ise Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde bulunan mühür, 2015 yılında Çorum Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından düzenlenen operasyonda krem kutusunda ele geçirilmişti.

Üzerinde çeşitli figürler ile hiyeroglif yazıların bulunduğu bronz Hitit mührü, bilimsel açıdan oldukça değerli.

Hitit mührünün yurt dışına kaçırılmak üzereyken polis ekipleri tarafından düzenlenen operasyonla alınarak müzeye teslim edildiğini hatırlatan Çorum Müzesi Müdürü Dr. Önder İpek, mühürle ilgili yargı sürecinin devam ettiğini söyledi.

Şu anda bu mührün toplam üç örneği biliniyor.

Hitit dönemine ait olan bu mührün önemli bir mühür olduğunu belirten Dr. İpek, “Bronz bir mühür. Bu mühür üzerindeki hiyeroglif yazılar ilerde bilim insanları tarafından çözülecektir ve bilimsel çalışmaları yayınlanacaktır. Mühürle birlikte müzemiz de önemli bir koleksiyon sahibi oldu.” dedi.

(Dülük Antik Kenti’nde 1000’den Fazla Mühür Bulundu)

Dünyada 3 tane bulunan değerli mührün örneklerinin bulunduğunu anlatan İpek, “Hitit dönemine ait bu mührün örnekleri var. Bir örneği Metropolitan Müzesi’nde olduğunu biliyoruz. O da yüzde yüz diyebilirim buna bizim bu bölgeden çıkma ve maalesef bir şekilde yurt dışına çıkmış, kaçırılmış oradaki müzenin koleksiyonunda. İkinci bir mühür de buna benzer Anadolu Medeniyetler Müzesi’nde olduğunu biliyoruz.” dedi.

Serbest bırakılmıştı

Çorum Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, 2015 yılında tarihi eser kaçakçılarına yönelik il merkezinde geniş kapsamlı operasyon düzenledi. Bir kişinin Ankara’dan Çorum’a gelerek tarihi eser satacağı bilgisine ulaşan polis, şüpheli aracı kent merkezine 3 kilometre kala durdurdu. Şüphelinin üzerinde, krem kutusunun içerisine saklanmış, üzerinde çeşitli figür ve yazılar bulunan kulplu mühür, 2 sikke ve 1 adet demir tarihi eser bulundu.

(Adana’da Pati Adında Bir Kadına Ait 3500 Yıllık Mühür Bulundu)

Çorum Valiliğinin yaptığı açıklamaya göre bulunan mührün Çorum Müze Müdürlüğü uzmanlarınca incelendiği ve tarihi mührün 3600 yıl öncesine ait olduğu ortaya çıktığı belirtildi.

Gözaltına alınan kişi ise ‘Tarihi Eser Kaçakçılığı’ suçundan sevk edildiği adliyede nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakıldı.


İHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login