Yaklaşık 2.000 yıl önce İskoçya’da yaşamış bir druid olduğuna inanılan kadının yüzü balmumu ile yeniden canlandırıldı.
Söz konusu kadın, MÖ 55 ve MS 400 yılları arasında Demir Çağı sırasında öldüğünde muhtemelen 60 yaşından daha büyüktü. Hilda adı verilen kadının Stornoway yakınında yaşadığı sanılıyor.
Kadının Kelt kökenli olduğu düşünülüyor ve kafatası şimdi Edinburgh Üniversitesi Anatomi Koleksiyonunda saklanıyor.
(Burdur’da Bulunan Antik İnsanların Yüzü Canlandırıldı)
Kafatası ilk olarak altı “Hebrides Druid”den biri olarak tanımlanan 1833 yılında Edinburgh Phrenological Society’ne sunuldu.
Uzmanlar, o dönemde kadınların ortalama yaşam süresi 30 civarında olduğu için, bu kadının uzun ömürlü olmasını ayrıcalıklı bir arka plandan geliyor olabileceğini öne sürüyor.
Hilda ismi verilen kadının yüz özelliklerini anlamak için, orijinal kafatası Dundee Üniversitesi’nde tarandı. Üniversitede adli sanat öğrencisi olan Karen Fleming, daha sonra kemiklerin üzerini etlendirdi.
Fleming, “Hilda yeniden yaratmak için büyüleyici bir karakterdi. Önce yüz kaslarını taktım, sonra cildi geliştirmek zorunda kaldım ve bu da gerçek yüzü oluşturmaya başladı.” diyor.
“Kafatası ve kulaklar için ölçümler yapıldı ve dişleri varsa dudaklar için ölçüm yapabilirsiniz. Ölmeden önce dişsiz olduğu kafatasından belliydi, o zamanlar halkın diyetini düşünmek şaşırtıcı değil ama ne kadar yaşadığı çok etkileyiciydi.”
Fleming, üç boyutlu kopyada balmumu kullanarak yüzü oluşturmaya başladı ve Hilda’nın balmumu yüzünün erimemesi için genellikle sıcak yaz günlerinde çabalamak zorunda kaldı.
“Hilda isminin nereden geldiği hakkında hiçbir fikrim yok, sadece Hilda gibi görünüyordu. Druidleri duydum. Var olduklarını veya klasik edebiyatta tasvir edildikleri gibi olduklarını ispatlayacak güvenilir gerçekler yok.”
Druid nedir?
Druid terimi, eski Keltçe dilinde, genellikle büyü ya da din konusunda uzman olan birine atıfta bulunan yaygın bir kelime. Tanrıçalarla ve tanrılarla iletişim kuran veya geleceği tahmin edebileceğini iddia eden biri için kullanılmış olabilir.
BBC. 14 Ağustos 2019.
You must be logged in to post a comment Login