Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde, İslam’ın 4 mezhebini simgeleyen ve geçtiğimiz gün çıkan çatışmalarda kurşunların hedefi olan tarihi Dört Ayaklı Minare önünde açıklama yapan Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi konuşması sırasında öldürüldü.
Diyarbakır’ın Sur ilçesinde çatışma yaşandığı sırada aynı semtte bulunan Dört Ayaklı Minare’de açıklama yapan Diyarbakır Barosu’ndan oluşan grubun üzerine ateş açıldı.
Diyarbakır’ın Sur ilçesine bağlı Balıkçılarbaşı semtinde bulunan ve geçtiğimiz gün kurşunlanarak tahrip edilen tarihi Dört Ayaklı Minare’nin önünde Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, bir grup avukatla açıklama yaptıktan sonra silahlı saldırıya uğradı.
Başından ağır yaralanan Tahir Elçi, kaldırıldığı Diyarbakır Selahattin Eyyübi Devlet Hastanesi’nde hayatını kaybetti.
Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi’nin ölüm haberini “Baro Başkanımız Av. Tahir Elçi suikast sonucu öldürülmüştür” ifadeleriyle duyurdu.
Hayat Televizyonu’na konuşan DBP Diyarbakır Eş Başkanı Ömer Önen, Tahir Elçi ile beraber 3 kişinin daha yaşamını yitirdiğini ifade etti. Önen “Kim oldukları net değil ama ölenlerden birisi seyyar satıcı” derken 1 polisin hayatını kaybettiği ifade ediliyor.
Diyarbakır’ın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ne giren merkez Sur İlçesi’ndeki Saraykapı Semti’nde bulunan tarihi Kurşunlu camiiden sonra bir zamanlar dinler ve dillerin hoşgörü içinde bir arada yaşadığı ‘Gavur Mahallesi’ ismiyle kitaplara konu olan Fatihpaşa Mahallesi’ndeki Şeyh Mutahhar Camii’nin 4 Ayaklı Minaresi, çıkan çatışmalarda mermilerin hedefi olmuştu.
Akkoyunlu Kasım Han tarafından yaptırılan Şeyh mutahhar Camii’sinin dört ayaklı minaresi yekpare dört sütun üzerinde inşaa edilmiş ilginç anıtlardandır. Balıkçılarbaşı semtindeki Kasım padişah diye de adlandırılır. Camii Şeyh Mutahhar türbesinin bulunduğu arsa üzerinde inşa edildiği için bu adı almıştır. Minaresindeki kitabesinde camiinin 1500 tarihinde Akkoyunlu sultanı Kasım Bey’in zamanında yapıldığı yazar. 4 yalın sütun ile başlıklar üzerinde oturan kare mimarisi ile Anadolu camiileri içinde tek örnek oluşturmaktadır.
Keçi-Balık Petroglifi, Oğlak Burcunun Mısır’daki Kökenini Gösteriyor
Gladyatör Hayranları, Antik Dünyanın Futbol Fanatikleri miydi?
Gladyatör II Filmindeki ‘Deniz Savaşı’ Gerçekten Yaşandı mı?
Afyon’daki Aslankaya Anıtı’nın 2.600 Yıllık Yazıtı Nihayet Çözüldü
Karabük’te Süleyman Peygamberi Tasvir Eden Kolye Ucu Bulundu
You must be logged in to post a comment Login