Donarak Tarih Öncesinden Günümüze Ulaşan 8 Hayvan

İşte karşınızda dünyanın farklı yerlerinin buz kesen derinliklerinde donmuş olarak bulunan en ünlü tarih öncesi 8 hayvan!

Bu donmuş tarih öncesi hayvanlar, günümüze kadar çok iyi şekilde korunmuş ve şimdi ise dünya çapında ünlüler.

1- Sasha Adında Tüylü Yavru Gergedan  

Tüylü gergedan Sasha’nın korunmuş bedeni. C: Yakutian Academy of Sciences

Bulan kişi tarafından şefkatle Sasha olarak adlandırılan bu tüylü bebek gergedan, türünün bulunan ilk genç üyesiydi. Erkek mi dişi mi olduğu belli değil ama boynuz büyüklüğü öldüğü zaman sütten kesilmiş olduğunu gösteriyor. Ölmeden önce İspanya’dan Sibirya’ya kadar uzanan kuru ve soğuk bir bölge olan mamut bozkırında geziniyordu.

2- Aslan ya da Vaşak

Sırt üstü yatan mumyalanmış gizemli bir yavru kedi. C: Courtesy of Anastasia Koryakina

Bilim insanları, 2017 yılında Doğu Sibirya’da bedeni ezilmiş ve mumyalanmış bir kedi buldu. Bir vaşak yavrusu ya da bir mağara aslanı yavrusu olabilir. Postu güzel durumda olmasına rağmen bir mağara aslanının neye benzediğini tam olarak bilmediğimiz için türünden emin olamıyoruz.

3- Mamut Yavrusu

Lyuba, çok iyi korunmuş ve donmuş bebek mamutlarından biri. C: University of Michigan Museum of Paleontology

Gezginler, Sibirya’nın iki farklı bölgesinde yaklaşık 40.000 yıl öncesine dayanan iki mamut yavrusu ortaya çıkardı. Araştırmacılar, BT taramalarını kullanarak numunelere daha yakından bakınca her iki bebek mamutunun da çamurda boğulduğunu ortaya çıkardı. Yavru mamutlar, ölmeden önce oldukça tombul ve sağlıklı görünüyorlardı.

4- Antik Bizon

Neredeyse mükemmel bir şekilde korunmuş bizon mumyası, Kuzey Sibirya’daki bir gölün kıyısında bulundu. C: Dr. Gennady Boeskorov

Şimdiye kadar bulunan en eksiksiz bozkır bizon örneği 9.000 yıllık. Bizonun kan damarları, kalp, beyin ve sindirim sistemi neredeyse eksiksiz. Bazı organları zamanla küçülse de bulunan bulgular kayda değer.

5- Donmuş At Yavrusu 

Binlerce yıldır buzda donmuş olan bu Sibirya mumyası, şimdiye kadar bulunan en iyi korunmuş antik at. C: Michil Yakovlev/SVFU/The Siberian Times

30.000-40.000 yıl önce ölen iki aylık bir at, Sibirya kraterinin derinliklerine, yüzeyin yaklaşık 100 metre altına girmişti. Genç at yaşarken neredeyse 1 metre boyundaydı, yavru atın burun deliklerindeki minik tüylerin yanı sıra toynakları da hala bozulmamış bir şekilde duruyor.

6- Kurt Yavrusu

Mumyalaşmış kurt yavrusu çok iyi korunmuş olarak günümüze ulaştı. C: Government of Yukon

Yaklaşık 57.000 yıl önce yaşadığı düşünülen ve Kanada’daki donmuş toprakta mükemmel bir şekilde korunmuş olarak bulunan bir kurt yavrusu, araştırmacılara yaşamı ve türlerin ekolojisi hakkında zengin bilgiler sağladı. Mumyanın kürkü, organları ve kemikleri iyi korunmuştu. Araştırmacılar, yavrunun dişi olduğunu ve 700 gramın biraz altında olduğunu buldular. Öldüğünde yedi haftalık olduğunu tahmin ediyorlar, aynı yaşta çoğu modern kurt, annelerinden bağımsız hale geliyor. Yavruya, yerel bir dil olan Hän dilinde “kurt” anlamına gelen Zhùr adı verildi.

7- Kulaklı toygar

46.000 yıllık bu tür, kulaklı toygar olarak tanımlandı.

Sibirya’daki donmuş toprakta bu kuşu ilk bulan insanlar, yaratığın sadece bir gün önce öldüğünü düşünmüş olabilirlerdi. Ancak daha sonra radyokarbon tarihleme ve genetik analizler, donmuş numunenin aslında 46.000 yıllık kulaklı toygar olduğunu ortaya çıkardı. Araştırmacılara göre bulgu, son Buzul Çağı’nın sonunda meydana gelen iklim değişikliklerinin yeni alt türlerin oluşmasına yol açtığını ima ediyor. Bu durum, donmuş kuş cesedinin, kuzey Rusya’da ve diğeri Moğol bozkırında bulunan bir türü de dahil olmak üzere, bugünün toygar türlerinden ikisinin atası olabileceğini düşündürüyor.

8- Mağara ayısı

39.000 yıl sonra dişlerini gösteren, mükemmel şekilde korunmuş, soyu tükenmiş mağara ayısı. C: NEFU

Kuzey Kutbu adasında bilim insanlarının DNA’sını elde etmeyi umduğu tamamen korunmuş, bir yetişkin ve bir yavru mağara ayısı bulundu. Söz konusu mağara ayısının burnu dahil tüm iç organları yerinde ve tamamen korunmuş olarak bulundu. Mağara ayısı (Ursus spelaeus), Avrasya’da Orta ve Geç Pleistosen döneminde yaşamış ve yaklaşık 15.000 yıl önce soyu tükenmiş tarih öncesi bir tür veya alttür. İlk önerilere göre bu ayı, Karginsky Buzullar Arası dönemde yaşamış olabilirdi (bu 22.000 ila 39.500 yılları arasındaki dönem).


Live Science. Amy Grisdale. 4 Haziran 2021.

Dokuz Eylül Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık bölümü lisans mezunu.

You must be logged in to post a comment Login