Çinli arkeologlar, Sincan Uygur Özerk Bölgesi’nde (Doğu Türkistan), içinde küçük bir tabut daha bulunan 3.000 yıllık bir taş tabut keşfettiler.
Sincan’da henüz bir benzeri olmayan bu keşif, Çin Sosyal Bilimler Akademisi Arkeoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar tarafından yapıldı.
3 metre boyunda ve 1.65 metre genişliğindeki büyük tabutun içinde etrafa dağılmış kemik parçaları bulundu. Kazının lideri, yardımcı araştırmacı Guo Wu, bu büyük tabutun, kalıntıların ilk ev sahibi olmayabileceğini belirtirken, yalnızca bütün bilimsel incelemeler tamamlandıktan sonra kesin bir sonuca ulaşılabileceğini belirtti.
Guo’nun ifadesine göre, 1.7 metre uzunluğunda ve 1.5 metre genişliğindeki küçük tabutun içinde bir kadına ait bütün bir iskelet ile birlikte çömlek, kemik ve taş eşyalar da keşfedildi.
Büyük tabutun yaklaşık 3,500 – 3,800 yıl önce, küçük tabutun ise 2,500 – 2,800 yıl önce yapıldığı düşünülüyor. Araştırmacıların tahminlerine göre, büyük tabutu tekrar kullanmak isteyen insanlar küçük tabutu yapmış olabilirler.
Guo, tabutların her açıdan görüntüsünü alabilmek için drone kullandıklarını ifade ediyor ve buluntuların, Altay Bölgesi’ndeki erken göçebelerin tarihinin ve kültürünün araştırılması için çok önemli olduğunu da sözlerine ekliyor.
xinhuanet.com
You must be logged in to post a comment Login