Doğu Çin’de insan evrimi ve erken insanın dünyaya yayılımı hakkında önemli bilgiler veren ve oldukça iyi korunmuş bir Homo erectus kafatası bulundu.
Fosilleşmiş kafatası, Çin’in Anhui eyaletinin Dongzhi bölgesinde Hualong mağarasında bulundu. Bu fosil, bölgedeki Hualongdong arkeolojik yerleşiminde, Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsü tarafından 2006 yazından beri gerçekleştirilen kazıların en yeni buluntusu oldu.
IVPP araştırmacısı ve kazılardan sorumlu Liu Wu, bunun önemli bir Homo erectus bölgesi olduğunu ve Zhoukoudian’daki Pekin adamı, kuzeybatı Çin Shaanxi eyaletindeki Lantian, Anhui’deki Hexian kasabası ve Jiangsu eyaletindeki Nanjing gibi başka önemli Homo erectus buluntu bölgeleriyle karşılaştırılabileceğini belirtti.
Dongzhi Adamı adı verilen kafatası çeşitli taş aletler, insana ait diş ve kemik parçaları ve içinde stegodon (file benzeyen ve geç buzul çağına kadar varlığını sürdürmüş bir memeli), dev tapir (domuza benzeyen bir memeli) ve dev panda gibi omurgalıların da bulunduğu 6000’den fazla fosilleşmiş kemik parçası ile birlikte bulundu.
Liu’ye göre “bütün bu kanıtlar bu alanın Dongzhi adamının yaşadığı yer olduğunu destekliyor. Bulduğumuz hayvan kemikleri doğal olmayan yollardan kırılmış görünüyor. Daha kesin konuşmak gerekirse, bu hayvanlar aletlerle kesilmiş ya da doğranmış olup besin ya da kurban olarak tüketilmişler.”
Bütün bu buluntuların odak noktası olan kafatası 11 Ekim’de bulundu ve kısmen korunmasını sağlayan toprak ile kaplanmıştı. Göz yuvaları, burun kısmı ve elmacık kemikleri de dâhil olmak üzere yüzün büyük bir kısmı görülebilir durumda.
Liu “iyi korunmuş bir erken insan kafatası bulmak bir paleoantropoloğun rüyasıdır, doğal olarak tüm ekip mutlulukla karışık bir şaşkınlık içindeyiz,” diyerek sevincini belirtti ve ekledi “bir kafatası diğer insan kemiklerinden çok daha fazla veri taşır. Böylece bizim için bu insansının neye benzediğini ve hatta kökenini saptamak daha kolay.”
Kafatasının 150.000 ila 412.000 yaşında olduğunu tahmin eden Liu, kesin yaşını tayin etmek için daha fazla analiz yapılacağını belirtti.
Liu ayrıca 1926’dan beri Çin’de bulunan Homo erectus kafataslarının ya bozulmuş olarak bulunduğunu ya da yüzlerinin eksik olduğunu açıkladı.
Kazıda kafatasından başka aralarında bir çocuk da olmak üzere dört ayrı bireye ait kemik parçalarına da rastlandı. Liu bu konuda “bulduğumuz taş aletler ve hayvan kemikleriyle birlikte bu yerleşim alanın nispeten gelişmiş bir insan topluluğuna ait olduğunu düşünüyoruz” diye belirtti.
Bundan önceki kazılarda Huanlongdong’da çalışan arkeologlar bir adet fosilleşmiş insan dişi ve başka insan ve memeli kemikleri bulmuşlardı. IVVP’deki araştırmacılar, bu buluntuların Homo erectus’un Çin’deki yayılma şekillerinin kanıtı olarak kullanılmasının cazip bir seçenek olduğunu söylese de, bu keşif ile çıkacak daha geniş sonuçların henüz gün yüzüne çıkmadığını da vurguluyor. Liu bu durumu “şimdiye kadar bulduklarımız on yıl belki daha fazla sürecek bir projenin başlangıcı. Bizler sadece paleontropolojik bir hazinenin ortaya çıkarılmasına doğru bir pencere açtık,” diye açıklıyor ve ekliyor “şu anda Dongzhi adamının, insanoğlunun kökeni ile doğrudan bir bağlantısı olup olmadığını söylemek için çok erken fakat daha önce, özellikle Dongzhi’ye 200 km uzaklıktaki Hexian ve Nanjing’te bulunmuş homo erectus keşifleriyle bağlantılı olduğuna inanıyoruz.”
Dongzhi yönetimi Hualongdong’u koruma altına aldı. Yerel yönetimin lideri Lu Wenmin, bölgeyle ilgili planlarını, “bu yerleşimi korumak için bekçiler kiralamayı ve bütün dünya adına bu mirasa sahip çıkmak için buraya bir müze inşa etmeyi planlıyoruz,” diye açıkladı.
Kaynak: Xinhua
You must be logged in to post a comment Login