Diyarbakır’da Zerzevan Kalesi Kazıları Devam Ediyor

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunan tarihi Zerzevan Kalesi’nde geçen yıl başlatılan arkeolojik kazılar bu yıl da devam ediyor.

2015 kazı sezonunda tarihi kaledeki çalışmalara 60 kişilik bir ekiple devam ediliyor. Bu sezon özellikle kamu ve sivil yerleşim alanlarının bulunduğu yerlere yoğunlaşılacak.

Konumu itibariyle stratejik bir noktada bulunan tarihi kale, hem askeri hem de sivillerin yaşadığı bir alan olmakla birlikte, MÖ. 882’den başlayarak, 639’daki İslam ordularının gelişine kadar kullanım görmüş.

Dicle Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aytaç Coşkun, Zerzevan Kalesi’nin 3.000 yıllık bir geçmişe sahip, önemli ve askeri bir yerleşim alanı olduğunu belirterek, kalenin özellikle Roma döneminde çok büyük bir önem kazandığını söyledi.

Coşkun, “Antik yol güzergahında özellikle Roma’nın sınır kentlerini koruyan, Amide ve Dara arasındaki önemli bir yerleşim alanı. Zerzevan son zamanlarda verilen bir isim. Antik Roma’daki ismi Samaçi. Asur’daki ismi ise Kinagop olarak geçmekte.”

Zerzevan Kalesi

Diyarbakır’ın Çınar ilçesine 13 kilometre uzaklıktaki Demirölçek Mahallesi yakınlarında 60 dönümlük alan üzerinde bulunan Zerzevan Kalesi’nde, 12 metre yüksekliğinde ve 1200 metre uzunluğunda sur kalıntısı, kilise, saray, gözetleme kulesi, konut, kaya mezarları, hamamlar, tahıl, silah depoları ile 54 su sarnıcı bulunuyor. 3000 yıllık geçmişi olan kale, konumu itibariyle antik dönemde oldukça önem taşıyor. Kalenin Antik Roma’daki ismi Samaçi, Assur’daki ismi ise Kinagop olarak geçiyor. Bölgede kazı ve restorasyon çalışmalarına 2014 yılında başlandı.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login