Dipsiz Göl’de Doldurulan Toprak Yeniden Kazılıyor

Gümüşhane’de define aramak için kazılan ve daha sonra üzeri toprakla kapatılan Dipsiz Göl, kurtarılması için yeniden kazılıyor. Gölün eski haline dönmesi için karların erimesi beklenecek.

İl merkezine bağlı Dumanlı köyü sınırları içindeki alana gelen ekipler, gölde toprakla doldurulan alanı iş makinesi yardımıyla boşalttı.

12.000 yıllık gölün içindeki toprak kamyonlarla başka alana taşınırken, alanın aslına uygun hale getirilmesi için ekiplerin alandaki çalışması sürüyor.

(Gümüşhane’de Define Aranan Göl, Toprakla Kapatıldı)

Suya dayanıklı kireçli ve killi toprak dökülüp silindirle tabanı hazırlanan gölün, su takviyesi yapılmadan, bölgedeki yağışların ardından eriyecek karla birlikte doğal haline dönmesi beklenecek.

Karların erimesi beklenecek

Yasal izinle yapılan kazı çalışması sırasında toprak doldurulup yok edilen, Dipsiz Göl’ün eski haline dönüştürülmesi için çalışma başlatıldı.

Gümüşhane Valiliği İl Özel İdaresi ekipleri, göl alanına doldurulan dayanıksız toprağı çıkarıp, yerine suya dayanıklı kireçli ve killi toprak döktü. Dün başlatılıp gün boyu süren çalışmalar kapsamında; göl tabanının hazır hale getirilme çalışmalarına bugün de devam edildi. Suya dayanıklı kireçli, killi toprak dökülüp, iş makinesi ve silindir eşliğinde tabanı hazırlanan gölün, her hangi bir su takviyesi yapılmadan, bölgede beklenen yağışların ardından eriyecek karla birlikte doğal haline dönmesi beklenecek.

(Türkiye’nin Kültürel Mirası Yağmalanıyor, Haberiniz Var mı?)

Gölün doğal haline gelmemesi halinde ise yapılacak incelemeler sonucu yaklaşık 2 metrelik derinliğe sahip alana, tankerlerle su takviye edilip edilmeyeceğine karar verilecek.

Zaman gösterecek

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) eski öğretim üyesi Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, gölün eski doğal haline dönmesinin zaman alacağını söyleyerek şunları söyledi:

“Kazı sırasında gölün doğal yapısı muhtemelen bozulmuştur. Çünkü bilinçli bir kazı yapılmamış. Orası sonuçta öyle ya da böyle bir şekilde dengede idi. Gelen su ile buharlaşan su arasında bir denge vardı. Gölün beslenme yolları kapandıysa eğer, doldurduktan sonra o su kaçar gider. Yapılan çalışmalarla gölün, doğal yol ile yoksa taşınacak suyla mı eski hale geleceğini zaman gösterecek.”

“Kültür varlığı bulunamadı”

Gümüşhane Valiliği, halk arasında “Dipsiz Göl” olarak bilinen alanda gerçekleştirilen define kazısına ilişkin, “4 gün süren arama çalışması sonrasında 10 Kasım 2019 tarihi itibarıyla kapatma işlemi yapılarak alan eski haline getirilmiştir. Define araması yapılan alanda taşınır, taşınmaz herhangi bir kültür varlığına rastlanmamıştır.” açıklamasını yaptı.

İlgili kişiler görevden uzaklaştırıldı

Deniz seviyesinden 2.140 metre yükseklikte olan, manzarasıyla ilgi çeken Taşköprü Yaylası’ndaki kaynağı ve akarı olmayan Dipsiz Göl’ ‘define’ söylentisi üzerine kazılarak yok edilmişti. Tepki çeken olayın ardından Bakanlıktan açıklama geldi.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklama şu şekilde: “Gümüşhane’de bulunan Dipsiz Göl’de gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda gölün kurumasına sebep olunmuştur. Bakanlığımızca ilgililer hakkında 15.11.2019 tarih ve 372 sayılı onay ile soruşturma başlatılmış ve görevden uzaklaştırılmışlardır.”


DHA

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login