Dinozor Çağının Lider Okyanus Avcısı: Mosasaurus

Mosasaurus, 145,5 milyon ila 65,5 milyon yıl önce Kretase döneminin okyanuslarında neredeyse önüne gelen her şeyi yiyen vahşi avcılardı. Dinozorlar karaya hakim olurken, Mosasauruslar, uzun kuyruğunu ve güdük, kürek benzeri uzuvlarını suda dolaşmak için kullanıyordu ve devasa çeneleri, keskin, koni şeklindeki dişleriyle her türlü avı yutuyorlardı.

Bir sanatçının Mosasaurus canlandırması.

Mosasaurus, mosasaurlar adı verilen çeşitli deniz sürüngenleri ailesini oluşturan düzinelerce bir tür veya türler grubudur. Mosasaurlar, geç Kretase döneminde okyanusta hüküm sürüyordu. Philip J. Currie Dinozor Müzesi’ne göre, bunlar deniz dinozorları değil, modern yılanlar ve kertenkelelerle daha yakından ilişkili ayrı bir sürüngenler grubuydu.

Mosasaurlar, 65.5 milyon yıl önce, dinozorları yok eden aynı kitlesel yok olma olayında nesli tükendi. Bir Mosasaurus türü, 2015 yapımı gişe rekorları kıran “Jurassic World” filminde kurgusal olarak yeniden canlandırıldı ve bu güçlü deniz sürüngenleri grubunun şöhretini artırdı.

(Paleontologlar Yeni Bir Mosasaur Türünü Tanımladı)

Philip J. Currie Dinozor Müzesi’ne göre Mosasaurus türleri, mosasaur ailesinin en büyük üyeleri arasındaydı. Proceedings of the Zoological Institute RAS dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, şimdiye kadar bulunan en büyük örneklerden biri Mosasaurus hoffmanni olarak tanımlandı ve yaşarken yaklaşık 17 metre uzunluğunda olduğu tahmin edildi. Yine de tüm mosasaurlar devasa değildi. Xenodens calminechari gibi bazı türler sadece bir liman yunusu büyüklüğündeydi.

En büyük Mosasaurus, 65,5 milyon yıl önce mosasaurların neslinin tükenmesinden çok sonra, orta Miyosen ve Pliyosen çağlarında (15,9 ila 2,6 milyon yıl önce) okyanuslara hakim olan dev bir köpek balığı olan güçlü megalodon ile boyut olarak karşılaştırılabilirdi. Londra’daki Doğal Tarih Müzesi’ne (NHM) göre megalodonlar 15 ila 18 metre uzunluğa ulaşabilirdi. Ancak bu yırtıcı hayvanların hiçbiri, 34 metre uzunluğa ulaşabilen ve şimdiye kadar var olduğu bilinen en büyük hayvan olan modern mavi balina kadar büyük değildi.

Mosasaurlar, Kretase döneminin sonunda okyanusun en baskın avcısıydı ve okyanuslarda yaşadılar. Büyük mosasaurlar, balıklar, köpekbalıkları, deniz kuşları ve hatta diğer mosasaurlar da dahil olmak üzere yakalayabildikleri hemen hemen her tür avı yiyebilirdi.

Bu mosasaurlar lider yırtıcılardı ve modern orkalar ile karşılaştırılabilirken, diğer mosasaur türleri daha uzmanlaşmış avcılardı ve modern deniz su samuru gibi kabuklu deniz hayvanlarını yemeye adapte olmuşlardı.

Kretase dönemindeki deniz avcılarının besin zinciri. Bir omurgalı, ardından bir Enchodus, ardından bir Dolichorhynchops ve ardından büyük bir mosasaur.

Bazen, mosasaur fosilleri mide içerikleri bozulmadan korunmuş olarak bulunuyor, bu da paleontologların onların avlanma stratejileri hakkında daha fazla bilgi edinmesine yardımcı oluyor. Örneğin Kanada’daki paleontologlar, içinde büyük balık kemikleri bulunan Mosasaurus missouriensis türünden bir örnek ortaya çıkardılar. Balık, mosasaurun başından daha büyüktü ve kemiklerin düzeni, mosasaurun avını parça parça yediğini gösteriyordu.

Başka bir fosil bulgusunda, başka bir mosasaur türü olan Prognathodon kianda’nın midesinde genç bir Mosasaurus bulundu. Smithsonian Ulusal Doğa Tarihi Müzesi’nden (NMNH) alınan fosil, en büyük mosasaur türlerinin bile avlanabildiğini gösteriyor. Aslında, 1995 yılında yayınlanan bir araştırmaya göre, Mosasaurus hoffmanni fosilleri, şiddetli veya tehlikeli bir yaşam tarzına sahip olduklarını gösteren ciddi şekilde kırılmış ve iyileşmiş çenelerle ortaya çıkarıldı.

NMNH’ye göre, Mosasaurus muhtemelen oldukça derin sularda avlandı, ancak kıyıdan çok uzağa seyahat edemiyor olmalıydı.

Mosasaurlar, bir yılan veya yılan balığı gibi suda yüzmeye başlamış olabilir, ancak mosasaur kuyrukları zamanla değişti. Hayvanlar kendilerini suda ilerletmek için köpekbalığı benzeri bir kuyruğa sahip olacak şekilde evrimleşti. Avlarını yakalamak için ani hız patlamalarına yardımcı olmak için kürek benzeri ön ayaklarını kullanarak güçlü bir kurbağalama hareketi de yapıyor olabilirlerdi.

Mosasaurus, “Jurassic World” filminde tasvir edilmişti.

“Jurassic World” (2015) filmi, sarkan bir köpekbalığını yakalamak için sudan fırlayan dev bir Mosasaurus’un ikonik bir görüntüsünü içeriyor. Antik deniz canavarının bu büyük ekran tasviri, “Jurassic World” serisinde birkaç başka görünüme de sahipti, ancak uzmanlar tasvirin bilimsel olarak doğru olduğunu düşünmedi.

Paleontologlar 2015 yılında “Jurassic World” yayınlandıktan kısa bir süre sonra, gerçek Mosasaurus türlerinin o kadar büyük olmadığını söylediler. Paleontologlara göre filmdeki yaratık, bilinen en büyük mosasaur fosilinin yaklaşık iki katı büyüklüğündeydi.

Mosasaurlar, 65,5 milyon yıl önce, Kretase döneminin sonunda dev bir asteroitin Dünya’ya düşmesinden sonra, kuş olmayan dinozorlarla birlikte fosil kayıtlarından kayboldu.

Hollanda Journal of Geosciences dergisinde 2005 yılında yapılan bir araştırmaya göre, mosasaurların yaşadığı ve yiyecek için bağımlı olduğu zengin deniz ekosistemleri, asteroit saldırısından sonra çöktü. Bu çöküş, tüm mosasaurların bir daha geri dönmemek üzere ölmesinesine neden oldu.

Baskın okyanus avcısının rolü, bir zamanlar ihtiyozorlar olarak bilinen modern yunuslara benzeyen deniz sürüngenleri tarafından tutulmuştu. Naranjo Doğa Tarihi Müzesi’ne göre, bu hayvanların yerini plesiosaurlar aldı ve daha sonra yerini mosasaurlar aldı. Journal of Geosciences araştırmasına göre, mosasaurlar ortadan kalktıktan sonra, timsahlar sayıca arttı ve büyük deniz avcılarının rolünü üstlendi.


Live Science. 19 Nisan 2021.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login