Dinozor Ayak İzleri, Brezilya’daki Eski İnsanlara İlham Vermiş

Brezilya’da tarihöncesi insanların korunmuş dinozor ayak izlerinden esinlenerek petroglifler üretmiş olabileceğine dair kanıtlar bulundu.

İnsanlar tarafından yapılan petroglifler, sauropod izleriyle yakın ilişki içerisinde. Kesikli çizgi, kaya yüzeyinde petrogliflerin varlığını gösteren darbe izlerinin bulunduğu alanı temsil ediyor.

Arkeologlar ve paleontologlardan oluşan bir ekip, günümüzde Brezilya olan bölgede 3.000 ila 9.000 yıl önce yapılmış petroglifleri inceledi.

Araştırma ekibi, Brezilya’nın doğusundaki kırsal bir bölge olan Serrote do Letreiro adlı bir bölgede çalışıyordu. Daha önce yapılan çalışmalar, burada çok az kemik bulunmasına rağmen, bölgenin dinozor ayak izlerini korumak için ideal olduğunu göstermişti. Kemiklerin yokluğu nedeniyle ayak izlerini hangi tür dinozorların oluşturduğunu belirlemek zor oldu.

Söz konusu ayak izlerinin tarihi 40 milyon yıl öncesine kadar uzanıyor ve araştırmacılar bunların ornitopodları, theropodları ve sauropod dinozorlarını temsil ettiğini buldu.

(İlgili: Breziya’da 2.000 Yıllık Hayvan ve Gök Cismi Tasvirleri Keşfedildi)

Bu yeni çalışmada ise araştırma ekibi, “petroglifler ve dinozor ayak izlerinden oluşan dikkat çekici bir koleksiyon” olarak tanımladıkları şeyi buldu. Ekip, bu ikisinin aynı kazı alanında birlikte çok az örneğinin bulunduğunu belirtiyor.

Araştırmacılar, “Fosil ve kaya sanatı oluşumlarının yakınlığı daha önce bulunmasına rağmen, bunların tam anlamıyla yan yana olduğu bir alan hiçbir zaman tanımlanmamıştı.” diyor.

Alandan farklı ayak izleri, hepsinin theropod dinozorlarına ait olduğu düşünülüyor. D ve F, petrogliflerle yakın ilişki içinde olan ayak izlerini gösteriyor.

Ekip ayrıca petroglifler ve dinozor ayak izlerinin arasında yakın bir ilişki olduğunu da buldu. Bu da yerel halkın binlerce yıl önce yarattığı sanat eserlerinin muhtemelen ayak izlerinden ilham aldığını gösteriyor.

Araştırmacılar, ayak izlerinin yakınında çok sayıda oyma olması nedeniyle bu ilişkinin açıkça ortaya çıktığını ve sanatçıların bunların farkında olduğunu gösterdiğini öne sürüyor. Bu aynı zamanda bölgedeki eski halkların eski fosillerden haberdar olduklarını ve onlara önem verdiklerini de gösteriyor.

Uzmanların belirttiğine göre, ayak izlerinin, bu eski insanların ritüellerinin veya törenlerinin bir parçası haline gelmiş olması mümkün. Bölgede günümüzden binlerce yıl önce yaşayan insanlar, sanat eserlerini sergileyecekleri yeri, ayak izlerinin varlığı nedeniyle özellikle seçmiş olmalıydı.

Araştırmacılar ayrıca petrogliflerin, modern çağda bu tür uyuşturucuları kullanan insanlar tarafından yaygın olarak bildirilen vizyonlara benzerlikleri nedeniyle onları yaratan sanatçıların halüsinojen kullanıyor olma ihtimaline de işaret ettiğini ileri sürüyor.


Makale: Troiano, L.P., dos Santos, H.B., Aureliano, T. et al. (2024). A remarkable assemblage of petroglyphs and dinosaur footprints in Northeast Brazil. Sci Rep 14, 6528.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login