Aydın’ın Didim ilçesindeki bir okulun bahçesinde sürdürülen kazı çalışmalarında antik bir tapınağa ait olduğu düşünülen temeller bulundu.
Alman Halle Martin Luther Üniversitesinden Kazı Başkanı Prof. Dr. Helga Bumke ve Ege Üniversitesi Arkeoloji Bölümünden kazı başkan yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Cevizoğlu’nun kontrolünde devam eden kazılarda, Hisar Mahallesinde bulunan Cumhuriyet İlkokulu içerisinde dev bir antik yapı bulundu. Bulgular, dev yapının yeni bir tapınak olduğuna işaret ediyor.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Helga Bumke kazıların 3 yerde sürdüğünü belirterek, bu yıl yapılan kazı çalışmalarında 3 tane kazı alanı belirlendiğini ve bunlardan ilkinin okulun bahçesinde; ikincisinin ören yerinin Güneydoğu kısmında, üçüncüsünün ise tapınağın önünden geçen yoldaki modern cadde üzerinde olduğunu söyledi.
Okulun içerisinde sürdürülen kazı çalışmalarının içeriğiyle ilgili bilgiler veren Bumke “Daha önce camiinin bahçesinde bulduğumuz bir yapı var. Bu yapıyla ilişkili olarak onun temelleri üzerinde bir çalışma yapılıyor. Amaç Caminin bahçesinde bulunan bu yapının temel planını ortaya çıkarmak. Bu yıl ki çalışmalarda amacımız bu. Arkamızda bulunan açmaya da bakacak olursak buradaki yapı anıtsal ölçülerde bir yapı. Sadece temel düzeyde bu yapıyı ortaya çıkartabildik. Göründüğü gibi bu yapı caminin altında değil caminin arkasındaki bahçede başlayan buraya kadar devam eden bir ölçüye sahip. Yüzde yüz kesin olmasa da temeller 2 metre genişliğinde ve büyük olasılıkla bir tapınakla ilişkili. Ortaya çıkardığımız bu temelleri inceledikten sonra burada çok tipik bir plan özelliği bir tapınak planı özelliğiyle karşılaştık. Buradan hareketle bu anıtsal yapının bir tapınak olduğu sonucuna vardık.” dedi.
Kazı çalışmalarında dev yapının tesadüfen bulunduğunu ve bundan sonra oraya yeni buluntuların da çıkma ihtimali olduğunu vurgu yapan Kazı Başkanı Bumke “Aslında elimizde antik çağdan kalma çok yazıt var. Bir kutsal alanda tek bir tapınak olmaz ama burada yapılan kazılarda sadece Apollon Tapınağı çıktığı için insanın kafasında böyle bir yargı oluşuyor. Tek bir tapınak varmış gibi ama Yunan kutsal alanlarında genel olarak tek bir tapınak yok. Biz maalesef bu tapınağın sadece temellerini bulduk. Önemli olan bu tapınağın temel düzeyinde de olsa tekrar ayağa kaldırılması.Bu, özellikle Didyma kutsal alanında kült topografyası açısından çok önemli. Burada kutsal alan tek yapıdan oluşmuyor. Bunu göstermesi bakımından bu temeller önem taşıyor.”
You must be logged in to post a comment Login