Dev Zırhlı Dinozor, Yiyecek ve Su için Toprağı Kazıyordu

Moğolistan’da Kretase Dönemi’nde 84 ila 72 milyon yıl önce yaşamış zırhlı bir otobur olan ankylosaurus’un iskelet kalıntıları, dinozorun kazmaya adapte olduğunu gösteriyor.

Ön ayaklarıyla birlikte kazan bir ankilozorid dinozorun yeniden canlandırması. C: Yusik Choi

Güney Kore’deki Seul Ulusal Üniversitesi’nden Yuong-Nam Lee ve meslektaşları, Moğolistan’daki Gobi çölünden 6 metreden uzun bir ankylosaurid’a ait kalıntıları kazdılar.

Ankylosauridler, kısa ve güçlü uzuvları olan büyük dört ayaklı canlılardı. Derilerinde osteoderm olarak bilinen kama şeklinde kemik çıkıntıları olan zırhlı bir vücutları ve sopa gibi bir kuyrukları vardı.

Lee, “Zırhlı dinozorların eklemli vücut iskeletleri oldukça nadirdir.” diyor. Bugüne kadar, oldukça eksiksiz vücut iskeletine sahip sadece dört tane keşfedildi.

Lee, “Bu nedenle, bu muhteşem hayvanlar hakkında çok az şey biliniyor. İncelediğimiz neredeyse eksiksiz iskelet, evrimleri ve davranışları hakkında değerli bilgiler sağlıyor.” diyor.

(İlk Defa Kuluçkada Fosilleşmiş Dinozor Bulundu)

Ankylosaurid’in kemikleri, kazmaya uygun ön ayakları ve ön ayakları olduğunu gösteriyor.

Birkaç omur ve kaburganın birleşim noktası, dinozorun gövdesinin sert kalmasına yardımcı olmuş, ön ayaklarını kullanarak kazarken vücudu stabilize etmiş olabilir.

Lee, “Bu zırhlı dinozorlar, özellikle Asya türleri, kurak ve yarı kurak ortamlarda yaşadılar. Günümüz Afrika fillerinin yaptığı gibi yiyecek için kök kazmış ve yer altı sularına ulaşmak için kuyular kazmış olabilirler.” diyor.

Kazan dinozorlar nispeten nadir, ancak bazı küçük dinozorların kazdığı yuvalar olduğu biliniyor.

Ankylosaurid örneği, ekibin beş yıllık bir saha araştırması boyunca topladığı 700 omurgalı fosilinin bir parçası olarak 2008’de kazıldı.

Lee, “Sınırlı insan kaynakları nedeniyle, bu örnekleri belirlemek, sınıflandırmak ve incelemek çok zaman ve çaba gerektiriyor.” diyor.


New Scientist. 18 Mart 2021.

Makale: Park, J. Y., Lee, Y. N., Currie, P. J., Ryan, M. J., Bell, P., Sissons, R., … & Kim, S. H. (2021). A new ankylosaurid skeleton from the Upper Cretaceous Baruungoyot Formation of Mongolia: its implications for ankylosaurid postcranial evolution. Scientific reports, 11(1), 1-10.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login