UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer alan Laodikya Antik Kenti’nde, Roma İmparatoru Nero heykeline ait mermer heykel başı bulundu.
Laodikya Antik Kenti Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, kent içinde ortaya çıkarılan ve restorasyonu tamamlanan eserlerden 171’inin müzelerde sergilenecek nitelikte olduğunu söyledi.
Şimşek, “Güney Agora Sokağı kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan İmparator Nero (MS 54-68) heykeline ait mermer baş, Batı Tiyatro’da ele geçirilen genç kadın heykeli başı, geç Roma imparator başı, kent tanrıçası başı, Aphrodite başı ve Artemis başı önemli sayılabilecek buluntular.” dedi.
Geçtiğimiz sene Laodikya Antik Kenti’nde MS 113 yılında yapılmış ve üç metre boyunda Roma İmparatoru Trajan heykeli bulunmuş ve 2019 yılında Türkiye’de yapılan en önemli keşiflerden biri seçilmişti. 356 parça halinde gün yüzüne çıkarılıp birleştirilen heykelin yanında bir de elleri arkadan bağlı Dacialı düşman askeri tasviri yer alıyor.
Laodikeia Antik Kenti
Helenistik kentin MÖ 3. yüzyılın ortalarında Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına kurulduğu söyleniyor. MÖ 130-129 yılında ise bölge tamamen Roma’ya (önce Cumhuriyet, sonra İmparatorluk) bağlanmış. Hıristiyanlığın ilk 7 kilisesinden birine sahip olan kent, Erken Bizans Dönemi’nde metropol seviyesinde dini bir merkez haline gelmiş. Yaklaşık 5 kilometrekarelik alana yayılan kentin önemli ve günümüze kadar gelebilen yapıları içinde; Anadolu’nun en büyük stadyumu, 2 tiyatrosu, 4 hamam kompleksi, 5 agorası, 5 nymphaeumu, 2 anıtsal giriş kapısı, Bouleuterionu, tapınakları, Peristylli evleri, Latrina, kiliseleri ve anıtsal caddeleri sayılabilir. Kentin dört tarafını ise nekropol alanları çeviriyor.
You must be logged in to post a comment Login