Danimarka’da 6000 Yıllık Çömlekte Parmak İzi Bulundu

Danimarka’da Almanya’ya bağlanacak bir tünel inşaatı öncesi kurtarma kazılarında, bir çömlek üzerinde 6,000 yıllık bir parmakizi bulundu. Neolitik zamanda yaşamış bir çömlekçiye ait olan parmak izi, huni boyunlu bir kabın üstünde, Danimarka Milli Müzesi yetkililerin incelemesi sırasında bulundu.

6000 yıllık parmakizi. Görsel: MUSEUM LOLLAND-FALSTER

Lolland-Falster Müzesi’nden kazılarda çalışan arkeolog Rikke Lund Pedersen “Birden kendimizi Neolitik insanara çok yakın buluyoruz. Bu güzel kabın üstünde izlerini bırakan acaba kimdi?” dedi.

Huni boyunlu kaplar, Danimarka’daki ilk çiftçiler tarafından kullanılan bir seramik çeşidi. Kapların düz bir tabanı ve huni şekilli bir boynu var. Bu kaplar da aynı adla anılan, ve MÖ 4000-MÖ 2800 yılları arasında kanıtları görülen Huni Kapları Kültürü’ne ait.

Parmakizinin bulunduğu huni boyunlu kap. Görsel: MUSEUM LOLLAND-FALSTER

Bu dönemin ilk zamanlarına ait seramiklerde az dekorasyon bulunuyor. Fakat kilden kaplar yaptıkça elde edilen deneyimle, seramik kaplar zamanla daha gelişmiş ve dekore edilmiş hale geldi. Dekorasyonlar zaman içinde farklılık gösterdi ve üstlerindeki izler için, parmaklar da dahil olmak üzere farklı araçlar kullanıldı.

Proje sırasında burada yaşayan insanların hayatlarıyla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor. 2014 yılında da burada bir ayak izi keşfedilmişti. Lolland adasının Güney kıyısındaki bu insanlar, 6,000 yıl önce tarımın ilk yapılmaya başlandığı zamanda yaşamışlardı.

Huni boyunlu seramik kültürü çömlekleri

pasthorizons

Robert Kolej’de okuduktan sonra, Kanada-McGill Üniversitesi’nde Antropoloji ve Klasik Tarih bölümlerini bitirdi. Koç Üniversitesi’nde Tarihöncesi Arkeoloji alanında yüksek lisans yaptı. 2015-2017 yılları arasında İstanbul’daki Pera Müzesi’nde koleksiyon sorumlusu olarak görev yaptı. Şu anda A.B.D.’deki Notre Dame Üniversitesi’nde doktora yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login