Columbus’un genellikle 1451’de İtalya’da doğduğuna inanılıyor, ancak bazıları onun aslında İspanya’da doğduğunu iddia ediyor.
İspanya’daki araştırmacılar, Christopher Columbus’un Cenova Cumhuriyeti yerine kuzeybatı İspanya bölgesi Galiçya’dan geldiği teorisini test etmek amacıyla 15. yüzyıldan kalma bir din adamının mezarını açtılar ve kemiklerini çıkardılar.
Kaşifin genellikle 1451’de İtalya’da doğduğuna inanılsa da, bazıları onun aslında İspanya’da (Galiçya, Katalonya, Valensiya, Mallorca veya Guadalajara’da) doğduğunu iddia ederken, diğerleri onun aslında Portekizli olduğunu öne sürdü.
Galiçya’nın Vilagarcía de Arousa kasabasındaki San Martín de Sobrán kilisesinde çalışan konservatörler, arkeologlar ve adli antropologlardan oluşan bir ekip, denizcinin kuzeni olabilecek bir asilzade ve başdiyakoz olan Johan Marinho de Soutomaior’un mezarını açtı.
(İlgili: İtalya’daki Denizciler Amerika’yı Columbus’tan Önce Biliyordu)
Mezardan çıkarılan yedi kemik parçasından DNA çıkarılacak ve daha sonra Columbus’un kalıntılarından ve kardeşi ve oğlundan alınan örneklerle karşılaştırılacak.
Araştırmacılar, kaşifin diğer olası akrabalarının gömülü olduğu düşünülen bölgedeki başka bir kiliseden de kemik örnekleri topladılar.
Columbus’un Pontevedra ağzı çevresindeki bölgeden geldiği teorisini destekleyen Galiçyalı Columbus Derneği, Colón soyadının (İspanyolca Columbus) bölgede iyi belgelendiğine işaret ediyor. Columbus’un Pedro Madruga takma adıyla da bilinen Galiçya şövalyesi Pedro Álvarez de Soutomaior olabileceği de öne sürüldü.
Derneğin başkanı Eduardo Esteban Meruéndano, “Görünüşe göre asilzade Soutomaior’un DNA’sını almaya daha yakınız.” diyor.
Columbus, 1506’da İspanya’nın Valladolid kentinde öldü, ancak bugün Haiti ve Dominik Cumhuriyeti’nin paylaştığı Hispaniola adasına gömülmek istedi. Kalıntıları 1542’de oraya götürüldü, 1795’te Küba’ya taşındı ve ardından 1898’de İspanyol-Amerikan savaşından sonra İspanya Küba’yı kaybettiğinde Sevilla’ya getirildi.
2004 ile 2005 yılları arasında Columbus kalıntılarından örnekler toplanmış olsa da, araştırmacılar kaşifin gerçek kökenini belirlemek için uygun bir analiz için gereken teknolojinin geliştirilmesi için 16 yıl beklemek zorunda kaldılar.
Granada Üniversitesi’ndeki DNA çalışmasının baş bilim insanı José Antonio Lorente, geçen yıl yaptığı açıklamada şöyle diyor: “İtalyan kökenli olduğuna dair bizim açımızdan hiç şüphe yok, ancak mevcut bir dizi teoriyi eleyebilecek nesnel veriler sağlayabiliriz.”
The Guardian. 22 Kasım 2022.
You must be logged in to post a comment Login