Çin’in Gobi Çölü’nde binlerce yıl önce güneşe tapan göçebe insanlar tarafından inşa edilmiş gizemli taş oluşumları bulundu. Bu yuvarlak taş oluşumun kurban sunmak için kullanıldığı düşünülüyor.
Bulunan 200 tane yuvarlak taş oluşumu ülkenin kuzeybatı kısmında yer alan Turpan şehrinde yer alıyor. Bölgenin yerlilerinin bu oluşumları çok önceden beri bilmesine rağmen arkeologlar tarafından keşfedilmesi 2003 yılında oldu. Bazıları altlarında mezar aramak için kazılmaya başladı fakat hiçbir mezar bulunamadı. Yerel yetkililer alanı koruyabilmek için kazma işlemlerini durdurma kararı aldı.
Arkeologlar bu alanların kurban sunmak için kullanıldığına inanıyor. Bu yuvarlak oluşumlar hakkında üç farklı çalışma yapan yerel arkeolog Lyu Enguo, Orta Asya’da buna benzer yuvarlak taş oluşumların normalde kurban sunmak için kullanıldığını söyledi ve bu taşlardan bazılarının mezarları işaret etmek için de kullanıldığını belirtti. Lyu Enguo ayrıca benzer yapıların kutsal yerler, ruhsal özelliği olan alanlar ya da ritüel sunumların yapıldığı buluşma yerleri olabileceğini sözlerine ekledi.
Çin’de bulunan bu ilginç taş yapıların günümüzden 4500 yıl öncesine kadar tarihlendirilebileceği tahmin ediliyor. Bulunanlardan bazıları kare şeklinde ve bazılarının ise kapı gibi birer açıklıkları var. Diğerleri ise, bir tanesi çok büyük olmak üzere, yuvarlak şeklinde. Çöl’de bunlara benzer başka bir oluşum bulunmadığı da araştırmacılar tarafından söyleniyor.
Arkeolog Lyu: “Bu yapıların güneş tanrısına tapanlar için olduğunu düşünebiliriz. Çünkü güneş yuvarlak ve etrafındaki şeyler ise kare ve dikdörtgenler şeklinde. Ayrıca Şamanizm’de ana tanrı güneş tanrısıdır.”
Yapıların bulunduğu Yanan Dağları’n yanı, dünyanın en sıcak bölgelerinden biri.
Huffingtonpost
You must be logged in to post a comment Login