Arkeologlar, 5.000 yıl önce Neolitik Hongshan kültürü tarafından yapılmış en büyük yeşim ‘ejderhayı’ keşfetti.
15.8 santimetre uzunluğunda ve 9.5 santimetre genişliğinde olan söz konusu eser, dairesel bir mezarın içinde keşfedildi. Mezarın hemen güneyinde kare bir sunak yer alıyordu. Mezar içinde insan kalıntıları da bulundu ve bunun yanı sıra bardaklar, kaseler ve üç ayaklı kaplar gibi büyük miktarda çanak çömlek de bulundu.
Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’ndeki Chifeng şehrinde yer alan mezar, 5.000 ile 5.100 yıl öncesine, Hongshan kültürünün bölgede geliştiği döneme tarihleniyor. Bu Neolitik kültürün insanları tarım yapıyor, büyük yapılar inşa ederek oldukça büyük kasabalar kuruyor ve karmaşık eserler üretiyordu. Yeni keşif, bugüne kadar bulunan Hongshan kültürüne ait en büyük yeşim ejderha örneği olarak kayıtlara geçti.
(İlgili: Yeşim Mezar Elbisesi: Çin Kraliyetinin 2.000 Yıllık Ölümsüzlük Zırhı)
Daha önce Chifeng’de kazılar yapmış ancak bu yeni keşif sürecine dahil olmayan Kudüs İbrani Üniversitesi’nde Doğu Asya Çalışmaları profesörü olan Gideon Shelach-Lavi, “Çok hoş bir keşif, ama o kadar da benzersiz değil” diyor.
Shelach-Lavi, daha önce de benzer boyutta yeşim ejderha eserlerinin başka Hongshan kültürü mezarlarında bulunduğunu belirtiyor. Shelach-Lavi ayrıca, yeni bulunan ya da daha önce keşfedilen yeşim ejderhaların gerçekten ejderha tasvir edip etmediğinden emin olamayacağımızı ekliyor.
“Neolitik dönemde bu eserlerin ne anlama geldiğini tam olarak bilmiyoruz, bu yüzden onlara ‘ejderha’ demek anakronistik bir yaklaşım”
Eserlerin ve insan kalıntılarının bulunduğu yer bir mezardan daha fazlası. Shelach-Lavi, buranın belirli bireylerin mezarlarını içeren bir ritüel yapı olduğunu belirtiyor. Benzer yapıların, daha önceki kazılarda Niuheliang adlı başka bir alanda da bulunduğunu ekliyor.
Live Science. 14 Ekim 2024.
You must be logged in to post a comment Login