Çin’de Şimdiye Kadar Bilinen En Küçük Dinozor Yumurtası Bulundu

Çin’deki araştırmacılar, 2021’de bulunan fosilleşmiş bir yumurtanın, şimdiye kadar keşfedilen en küçük dinozor yumurtası olduğunu belirledi.

Bu fotoğraf, Doğu Çin’in Jiangxi Eyaletindeki Ganzhou şehrinde keşfedilen yeni bir tür dinozor yumurtası fosilini gösteriyor. C: Çin Jeoloji Bilimleri Üniversitesi (Wuhan)

Çeşitli kurumlara bağlı paleontologlar, yerbilimciler ve evrim uzmanlarından oluşan bir ekip, 2021 yılında ortaya çıkarılan fosilleşmiş bir yumurtanın şimdiye kadar bulunan en küçük dinozor yumurtası olduğunu tespit etti. Historical Biology dergisinde yayımlanan makalelerinde grup, yumurtaların nerede bulunduğunu, onları incelemek için kullanılan teknikleri ve araştırmacıların onlar hakkında neler öğrendiklerini anlatıyor.

Bu keşiften önce bilinen en küçük dinozor yumurtası 45.5 mm x 40.4 mm x 34.4 mm boyutlarındaydı. Ancak yeni bulunan yumurtalardan en küçüğü sadece 29 mm uzunluğunda ve grubun en eksiksiz örneği olarak kaydedildi.

(İlgili: Troodon Ortak Yuvalara 4-6 Yumurta Bırakıyordu)

Yumurtalar, 2021 yılında Çin’in güneydoğusundaki Ganzhou kenti yakınlarında bir inşaat alanında bulundu. Bu bölge, paleontologlar tarafından dinozor yumurtaları açısından en iyi bölgelerden biri olarak biliniyor. Altı yumurta fosilleşmiş halde, tek bir birim oluşturacak şekilde bulundu ve tümü nispeten iyi korunmuş durumdaydı.

Üç yıl süren ve elektron mikroskobu kullanılarak yapılan detaylı analizler sonrasında, araştırma ekibi yumurtaların içindeki canlıların uçma yetisi olmayan bir teropod türüne ait olduğunu tespit etti. Ayrıca, bu dinozorların daha önce bilinmeyen bir ootaksona ait olduklarına dair kanıt buldular ve bu yeni ootaksona Minioolithus ganzhouensis adını verdiler. Yumurtalar, geç Kretase dönemi olan 80 milyon yıl öncesine tarihlendirildi.

Araştırmacılar, hem yumurta kabuklarının hem de içlerindeki canlıların genel bir görüntüsünü elde etmek için elektron geri saçılım kırınım tekniklerini kullandılar. Şimdiye kadar kullandıkları tüm çalışma tekniklerinin tahribatsız olduğunu, yumurtaların hala bulundukları durumda olduğunu belirtiyorlar.

Araştırma ekibi, bu yumurtaları incelemeye devam etmeyi ve keşif bölgesinde yeni analizler yapmayı planlıyor. Bu alan iyi korunmuş bir durumdaydı ve dinozorların yuvalarını nasıl inşa ettiklerine dair yeni bilgiler sağladı.

Araştırmacılar, yumurtaları hangi tür dinozorun bıraktığını belirlemeyi ve bu bilgiyle dinozor embriyolarının gelişim süreci hakkında daha fazla bilgi edinmeyi umuyor. Ayrıca, bu keşfin genel olarak dinozorların üreme süreçleri hakkında yeni bilgiler sunabileceğini düşünüyorlar.


Makale: Rui Wu et al. (2024). The smallest known complete dinosaur fossil eggs from the Upper Cretaceous of South China. Historical Biology.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tarih bölümü mezunu. Antik Çağ Tarihinde yüksek lisans yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login