Pekin İnsanı’nın Ateşi Kullandığına Dair Yeni Veriler Bulundu

Pekin’de bir arkeolojik kazı alanında elde edilen veriler, modern insanın atalarının 600.000 yıldan önce ateşi kullanıyor olabileceğini gösteriyor.

Pekin’in batısında bulunan Zhoukoudian fosil sit alanında üç yıldır yapılan kazılardan elde edilen sonuçlar açıklandı.

Çin Bilimler Akademisi Omurgalı Paleontoloji ve Paleoantropoloji Enstitüsü’nden Gao Xing’e göre burada bir ateş yakma alanı, topaklaşmış toprak ve yanmış taş ve kemikler ortaya çıkarıldı.

Gao, “Hayvan kemiklerinin bazıları hem dışı hem de içi siyaha dönerek tamamen karbonize olmuştu,” diye belirtti. “Bu kararmanın yanmadan dolayı oluştuğu sonucunu çıkarabiliriz.”

Geo, ayrıca kireçtaşının yanmasıyla elde edilen kireç ve taşlarla çevrilmiş ateş yakma alanları bulduklarını da ekledi.

Zhoukoudian’da bir kazı alanı [CNS’den]

Pekin İnsanı’nın fosilleri ilk kez 1920’lerde keşfedildi. Bulunan kemikler arasında Zhoukoudian’ın insanlığın doğum yerlerinden biri olarak ünlenmesini sağlayan bütün bir kafatası da vardı.

1929’da ayrıca küller, yanmış kemik ve taş parçaları ile kömürleşmiş tohumlar da ele geçmişti. Bu da, Geo’ya göre, pek çok arkeoloğun Pekin İnsanı’nın ateşi kullanmayı bildiği fikrinde uzlaşmasını sağlamıştı. Ancak, bunların doğal bir yanma olayı sonucu meydana geldiği ile ilgili şüpheler bulunuyordu.

“Şimdi çok daha ikna edici bulgular elde ettik, bunlar daha önce kazılmamış bir toprak tabakasının altında, hava olaylarından zarar görmemiş şekilde bulundu. Bu da bize Pekin İnsanı’nın ateşi sadece tutuşturmayı değil kontrol etmeyi de bildiğini gösteriyor.”

Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim mezunu, Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi'nde yüksek lisansını tamamladı. Şu anda yine bir yandan Koç Üniversitesi'nde doktora yaparken, bir yandan da aynı üniversitede asistanlık yapıyor. İletişim: aysel.arslan@yahoo.com

You must be logged in to post a comment Login