Çin’de Diz Çökerek Kafası Kesilmiş 3.000 Yıllık İskelet Bulundu

Orta Çin’in Henan bölgesinde diz çökmüş vaziyette başı kesilerek öldürülmüş 3.000 yıllık bir iskelet gün ışığına çıkarıldı. Bu tür uygulamalardan antik Çin yazılarında bahsediliyordu ancak bu keşif, kurban ayinlerinin ileri seviye bir kanıtı.

Çin’in Henan eyaletinde bulunan diz çöker vaziyetteki başı kesilmiş iskelet. C: Henan Provincial Institute of Cultural Relics and Archaeology

Xinhua’nın verdiği bilgiye göre, keşif, Çin’in Henan eyaletinde bulunan Jiyuan şehrindeki Chaizhuang adlı alanda bulundu. Henan Eyalet Kültürel Eserler ve Arkeoloji Enstitüsü’nden ve Jiyuan Belediye Kültürel Eserler Ekibi’nden arkeologlar, bu alanı 2019’dan beri kazıyor. Bugüne kadar, Chaizhuang’da 6.000 metrekareyi taradılar.

Arkeolojik alan, MÖ 1600 – MÖ 1046 yılları arasında hüküm süren Shang Hanedanı’na kadar uzanıyor. Yapılan kazılar; evler, su kuyuları, ocaklar, yollar ve şaşırtıcı sayıda mezarın kanıtlarını sağlıyor. Xinhua’ya göre arkeologlar ayrıca toprak kaplar, kemikler, mücevherler ve hatta deniz ürünleri ve havai fişeklerin kanıtı niteliğinde birçok kalıntıyı ortaya çıkardı.

(Çin’de Muhtemelen Gizemli Bir İnsan Atası Keşfedildi)

Ekip, ayrıca, başı kesilmiş bir kurbanın hala içinde bulunduğu bir kurban çukurunu açığa çıkardı. İskelet; ölmeden önce aldığı diz çökme pozisyonunda, vücudu kuzeye bakar halde ve kolları önünde birleştirilmiş şekilde bulundu. Fotoğrafına dikkatlice bakıldığında, ellerinin birbirine kenetli olduğu bile görülebilir.

Chaizhuang’da gün ışığına çıkarılan bir antik ocak. C: Henan Provincial Institute of Cultural Relics and Archaeology

Bu ürkütücü kalıntılar, o zaman diliminde yer alan sosyal ve dini geleneklere dair kritik kanıtlar sağlıyor.

İskelet, bilhassa, kurban edilmiş bireylerin dik pozisyonda gömüldüğüyle ilgili şüpheler olan Shang Hanedanı uygulamasını destekliyor. Yin Harabeleri adlı farklı bir alanda bulunan kanıt, daha spesifik olarak, kemikler üzerine oyma yöntemi ile yapılmış yazıtların uygulamayı betimlediği izlenimini veriyordu.

Çin’de “Jiaguwen” adıyla bilinen bu yazıtlar ya da oymalar, antik Çin’deki tamamen gelişmiş en erken karakterleri temsil ediyor. Xinhua’nın verdiği bilgilere göre; oymalar, genellikle insan ve hayvan kemiklerine ve hatta kaplumbağa kabuklarına oyuluyordu.

Daha da önemlisi, Chaizhuang alanında, üzerinde insanların ve hayvanların çukurlarda kurban edilmesiyle ilişkilendirilen “Kan” oymasını taşıyan bir parça fal yazıtı bulundu, diye rapor ediyor Xinhua.

C: Henan Provincial Institute of Cultural Relics and Archaeology

Chaizhuang alanı kazı projesi lideri Liang Fawei, “Bu iyi korunmuş insan kemiği, ‘Kan’ karakterinin fal yazıtı şeklinde biçimlendirilmiş.” diye açıklıyor.

Shang Hanedanı dönemi sırasında, yazılardan “She”, “Shi”, “Tan” ve “Kan”, farklı ritüellerde gerçekleştirilen kurban faaliyetlerinin adıydı; “Kan” ile definin dik pozisyonda yapıldığı resmediliyordu, diyor Liang. “Kan” oyması, insan kurbanlarının esasen uzanmış şekilde bulunduğuna dair yaygın arkeolojik kanıtlar göz önüne alındığında, işin içine biraz tuhaflık katıyor. Diz çökmüş iskelete dair son keşif, ithaf edilen oyma göz önüne alındığında yaygın olduğu düşünülebilecek kurban uygulamasının ileri seviye bir kanıtı. Her zamanki gibi, benzer definlerle ilgili daha fazla kanıt ve daha fazla fal yazıtı, tartışmanın güçlenmesine katkı sağlayacaktır.


Xinhuanet. 16 Nisan 2020.

Kocatepe Üniversitesi'nde Hukuk okuyor. Dil, tarih ve arkeoloji alanlarında kendini geliştiriyor.

You must be logged in to post a comment Login