Çin’in Huanghua kentindeki 2000 yıllık bir mezarlıkta, her biri iki ya da üç kil kabın içine konmuş 113 insan kalıntısı bulundu.
Çinli tarihçiler, bu ilginç mezarların Çin’de MÖ. 206 ila MS. 220 yılları arasında hüküm süren Batı Han Hanedanlığı’nın ölü gömme geleneklerini anlamada oldukça önemli olduğunu söylüyor.
Çin’in kuzeyinde Hebei bölgesindeki Huanghua kentinde bulunan mezarların, Fudi adlı bir antik kentin mezarlığına ait olduğu ve mezarların ise sivil halka ait olduğu düşünülüyor.
Bölgede çalışan arkeologlar Mayıs ayında yalnızca altı mezar bulabilmişti. Fakat daha sonra ağırlık verilen kazı çalışmalarında yüzden fazla mezara ulaşıldı. Şimdiye kadar alanda tam 113 mezar bulundu.
Bölgede bulunan tüm mezarlar, büyük kil kaplara konmuş insanlardan oluşuyor. Kil kapların bir tarafında ise küçük bir delik bulunuyor. Arkeologlar bu deliklerin, ölülerin ruhun çıkması için açıldığını düşünüyor.
Daha önceden kil kapların içinde gömmenin sadece ölen çocuklar için kullanıldığı düşünülüyordu. Fakat bu bölgede keşfedilen 113 mezardan 6 tanesi yetişkine, 107 tanesi ise çocuklara ait.
Huanghua Müzesi direktörü Zhang Baogang, 2000 yıl içinde nehir akıntısı ve diğer doğal yıkımlar dolayısıyla mezarlığın sadece bir kısmını kazabildiklerini söylüyor.
Zhang ayrıca, Çin’de ilk defa yetişkin insanların kapların içinde gömüldüğü mezarlar keşfedildiğini belirtiyor.
Daily Mail
You must be logged in to post a comment Login