Araştırmacılar, Çin’de Hebei şehrinde erozyona uğramış bir havzada, erken hominidlerin 2 milyon yıl önce bir oyun parkı olarak kullanmış olabileceği bir alan keşfetti. 1.95 milyon ila 1.77 milyon yıllık taş aletlerin çocukların oynadığı oyuncaklar olabileceği ileri sürüldü. Heitugou siti 2002’de bulunmasına rağmen, kesin tarihlendirilmesi ancak yakın zamanda yapılmış.
Nihewan havzasındaki Heitugou kazısını yürüten, Çin Bilimler Akademisi’nden paleoantropolog Wei Qi “Bu olağanüstü bir keşif! Heitugou erken hominidlerin sosyal yapısından, Asya’ya ne zaman ve nasıl geldiklerine dair birçok sorunun cevaplanmasına yardımcı olacak önemli bir alan” diyor.
Açıklamaya göre bulunan oyun parkı çok büyük olmayan, fakat görünüşe göre çok yoğun ve hareketli bir yermiş. Araştırmacılar 6 metrekareden küçük bir alan içinde 700 taş buluntu ve neredeyse 20.000 kırık parça bulmuş.
Wei bu taş aletlerin çoğunun kadın ve çocukların ellerinde yapıldığını düşünüyor. Taş aletlerin % 80i oldukça küçük ve 20-50 mm uzunluğunda. Aletlerin çoğunda kullanıma bağlı hiçbir aşınma da görülmüyor.
Yukarıdaki resimde görülen HTG268 kodlu buluntu Wei’nin dikkatini özellikle çekmiş. Wei’ye göre bu bir annenin çocuğu için yaptığı bir oyuncak ya da hediyeydi. Wei “Neredeyse yapan kişinin beslediği sevgiyi hissedebiliyorsunuz. Bu parça o kadar iyi yapılmış ve o kadar güzel şekil verilmiş ki, nitelik açısından çok daha yakın zamanlarda yapılmış taş aletlerle yarışabilir” diyor.
Alanın yaşam ya da çalışma alanı yerine bir oyun parkı olduğunu gösteren başa kanıtlar da var. Araştırmacılar yaşam alanlarında yüksek miktarda bulunan hayvan kalıntılarını bu alanda bulamamış. Büyük boyutlara sahip taş aletlerin bulunmaması da bu bölgede yetişkinlerin çalışmadığını düşündürüyor.
Wei, buluntuların iyi korunmuş halinin araştırmacıları şaşırttığını belirtti. Buluntuların bir arada, çok az aşınmış ve iyi korunmuş olarak bulunması, toprak kayması gibi ani bir olayla gömüldüklerini düşündürüyor. Böylece buluntular buharlaşma ve rüzgarın zamanla aşındırmasından korunmuş.
Daha önce başka birçok hominid yerleşiminin de keşfedildiği Nihewan havzası, hominidler için ideal bir yaşam ortamı sunuyordu. Şu anda sert koşulları olan arazide, geçmişte bir göl vardı. Heitugou’da nadiren bulunan hayvan kalıntıları de fil ve gergedan gibi otçul hayvanlara ait.
Taş Aletlerin Oyuncak Olduğu Tartışmalı
Fakat Heitugou buluntularının gerçekten oyuncak olduğu konusunda herkes hemfikir değil. Çin Bilimler Akademisi’nde Paleontoloji ve Paleoantropoloji profesörü Gao Xing, taş buluntuların gerçekten elle yapılıp yapılmadığından emin olunamayacağını söyledi.
“Buluntuların sadece doğa tarafından şekillendirilen taş parçaları olduğu ihtimalini elemek zor. Bu buluntuların el yapımı olup olmadığını anlamak, günümüz biliminin sınırlarını aşabilir. Buluntular üstünde gelecek araştırmalar yapılması gerekiyor. Heitugou önemli keşiflerin yapılma potansiyeli olan bir alan” dedi Gao.
Wei ise, taş buluntuların elle yapıldığından emin olduğunu söylüyor. Wei’ye göre bu buluntular da elle yapılmadıysa, o zaman bugün müzelerde bulunan birçok buluntu da şüphe altında olmalı.
South China Morning Post
You must be logged in to post a comment Login