Çin Tang Hanedanı Resminde Sarı Saçlı ‘Batılı’ Biri Resmedilmiş

Çin’de Tang Hanedanı’na ait 700’lü yıllara tarihlenen mezarın duvarlarındaki resimler, dönemin günlük yaşamına dair eşsiz bir tablo sunuyor.

Duvar resimleriyle süslü antik tuğla mezar, 2018 yılında Çin’in kuzeyindeki Shanxi eyaletinde bulunan Taiyuan şehrinin eteklerindeki yol çalışmaları sırasında keşfedildi. C: Shanxi Eyaleti Arkeoloji Enstitüsü

Kuzey Çin’deki arkeologlar, MS 618’den 907’ye kadar orta ve doğu Çin’in büyük kısmını yöneten Tang hanedanlığı dönemine ait günlük yaşamı tasvir eden çarpıcı duvar resimleriyle süslü bir mezarı ortaya çıkardılar.

Mezarda, tahıl harmanlayan ve erişte yapan erkekler de dahil olmak üzere, daha önce hiç görülmemiş günlük yaşam tasvirleri yer alıyor.

(İlgili: Mezar Yazıtları, Tang Hanedanı’nın Sosyal Hareketliliğini Gösteriyor)

Keşifte yer almayan Western Michigan Üniversitesi’nden tarih profesörü Victor Xiong, duvar resimlerinden birinde, muhtemelen Orta Asya’dan gelen sarı saçlı ve sakallı bir “Batılı” tasvir edildiğini söylüyor.

Duvar resimlerinden bazıları MS 618-907 yılları arasında orta ve doğu Çin’in büyük bölümünü yöneten erken ortaçağ Tang Hanedanlığı dönemindeki günlük işleri gösteriyor. C: Shanxi Eyaleti Arkeoloji Enstitüsü

Mezar, 2018 yılında Çin’in kuzeyindeki Shanxi eyaletinin başkenti Taiyuan’ın eteklerindeki bir tepede yol çalışması sırasında keşfedildi, ancak arkeologlar kazıların tamamlandığını geçtiğimiz aylarda bildirdi.

Mezardaki bir yazıtta, burasının 736 yılında ölen 63 yaşındaki bir adamın ve karısının gömüldüğü yer olduğu belirtiliyor.

Mezarın kapısının yanına resmedilmiş figürler, kötü ruhları uzak tutmakla görevli “kapı bekçilerini” ya da mezar koruyucularını temsil ediyor. C: Shanxi Eyaleti Arkeoloji Enstitüsü

Mezar tek bir tuğla odadan, bir kapı ve bir koridordan oluşuyor. Mezarın duvarlarını, kapıyı, koridoru ve tabutun yerleştirildiği platform üzerinde Tang Hanedanlığı dönemindeki yaşamdan sahneler süslüyor. Odanın kubbeli tavanı ejderha ve anka kuşu olabilecek bir figürle boyanmış.

Mezar koruyucuları sarı cübbeler giymiş ve bazıları kılıçlarla silahlanmış olarak tasvir edilmiş. C: Shanxi Eyaleti Arkeoloji Enstitüsü

Mezar Koruyucuları

Kapının yanına çizilen bazı figürler “kapı bekçilerini” ya da mezarın koruyucularını temsil ediyor; sarı cübbeler giyiyorlar ve bazılarının bellerinde kılıçlar var. Diğer duvar resimleri doğal manzaraların yanı sıra tahıl harmanlayan erkekler, un öğüten kadınlar, erişte yapan erkekler ve bir kuyudan su çeken kadınları tasvir ediyor.

Bunlar, o dönemde Shanxi bölgesinde popüler olan geleneksel “ağaç altındaki figür” tarzında resmedilmiş. Adından da anlaşılacağı üzere, bu tarzda insanlar güzel bir şekilde tasvir edilmiş ağaçların altında faaliyetlerini sürdürüyorlar.

Duvar resimlerinde yer alan figürlerin çoğu aynı Çinli erkek ve kadına benziyor ve arkeologlar bunların mezara gömülen iki kişi olabileceğini düşünüyor. Bir sahnede kadın renkli bir elbise giymiş ve elinde kırbaç tutan sakallı bir adamla birlikte dört atı yönetiyor.

Antik mezarın girişinde, gömülü bir koridorun sonunda süslü bir kapı bulunuyor. C: Shanxi Eyaleti Arkeoloji Enstitüsü

Diğer duvar resimleri dağları, ağaçları ve develeri gösterirken, tabutun etrafındaki bir dizi resim Çinli mezar sahibinin hayatının farklı evrelerini temsil ediyor olabilir.

Geleneksel Tarz

Mezardaki duvar resimleri iyi korunmuş görünüyor. Xiong, “Bu duvar resimlerinde tasvir edilen en tanıdık tema, MÖ 206 ile MS 220 yılları arasındaki Han hanedanlığına kadar uzanan bir gelenek olan ağaçların altındaki insan figürleri” diyor. Benzer duvar resimleri Çin’in Xinjiang, Shandong, Shaanxi ve Gansu bölgelerinde de bulunmuştu.

Eski Çin harfleriyle yazılmış bir mezar taşı, mezarın MS 736 yılında 63 yaşındaki bir adam ve karısının kalıntıları için inşa edildiğini kaydediyor. C: Shanxi Eyaleti Arkeoloji Enstitüsü

Xiong, develeri yöneten sarışın “Han olmayan” adamın kendine özgü kıyafetleri olduğunu belirtiyor.

Xiong, “Yüz hatlarına ve kıyafet tarzına dayanarak, onu bir ‘Batılı’, muhtemelen Orta Asya’dan bir Soğdlu olarak tanımlayabiliriz” diyor. Soğdlular o dönemde Asya ve Avrupa arasındaki İpek Yolu güzergâhında ticaret yapan bir halktı ve çoğunlukla günümüzde Tacikistan ve Özbekistan olan bölgelerde yaşıyorlardı.

Xiong, duvar resimlerinin birçoğunun Tang hanedanlığı dönemindeki günlük işlerin ve emeğin “daha önce hiç görülmemiş” temsillerini verdiğini de söylüyor.


Live Science. 15 Temmuz 2024.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tarih bölümü mezunu. Antik Çağ Tarihinde yüksek lisans yapıyor.

You must be logged in to post a comment Login