Çin Seddi’nin Bir Kısmı Savaş Nedeniyle İnşa Edilmemiş

Çin Seddi’nin kuzey kesimi, işgalci orduları engellemek için değil, sivillerin hareketlerini kontrol etmek için inşa edilmiş olabilir.

Araştırmacılar, Çin Seddi’nin Kuzey Hattı’nın haritasını ilk kez çıkardılar.

Araştırmacılar Çin Seddi’nin 740 kilometrelik Kuzey Hattı’nın haritasını ilk kez tam olarak çıkardıklarında ortaya çıkan bulgular, önceki varsayımlara meydan okudu.

Bu iki yıllık araştırmanın başındaki isim olan Kudüs İbrani Üniversitesi’nden Gideon Shelach-Lavi, “Araştırmamızdan önce çoğu insan duvarın amacının Cengiz Han’ın ordusunu durdurmak olduğunu düşünüyordu.” dedi.

(Cengiz Han’ın Mezarı Hiçbir Zaman Bulunamayabilir)

Ancak, daha çok Moğolistan sınırlarında kalan vadilerde uzanan Kuzey Hattı’nın yüksekliği nispeten daha düşük, yollara daha yakın ve bu da askeri olmayan işlevlere hizmet ettiğinin bir işareti.

Shelach-Lavi, “Bu duvarın, daha çok insanların ve çiftlik hayvanlarının hareketlerini izlemek ya da engellemekle ve hatta onları vergiye tabi tutmakla ilgili olduğu sonucuna vardık.” diyor.

Shelach-Lavi ayrıca, buradaki insanların, orta çağın dondurucu dönemi sırasında güneyde daha sıcak meralar arıyor olabileceğini öne sürüyor.

Binlerce kilometre boyunca uzanan birçok bölüme ayrılan Çin Seddi’nin inşası, ilk olarak MÖ 3. yüzyılda başladı ve yüzyıllar boyunca devam etti.

Efsanevi Moğol fatihine atıfta bulunarak “Cengiz Han’ın Duvarı” da denilen Kuzey Hattı, 11. ve 13. yüzyıllar arasında dövülmüş toprakla inşa edilmiş ve küçük kümeler halinde 72 yapı ile çevrelenmişti.

(Qin Shi Huang: Terakota Askerlerin Ardındaki İmparator)

Shelach-Lavi ve ekibi, duvarın haritasını çıkarmak ve tarihleri ​​tespit etmeye yardımcı olan eserleri bulmak için drone, yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri ve geleneksel arkeolojik araçlar kullandılar.

Devam eden çalışmadan elde ettiği bulguları Antiquity dergisinde yayımlanan Shelach-Lavi’ye göre, Kuzey Hattı çağdaş bilim insanları tarafından büyük ölçüde göz ardı ediliyor.


Makale: Shelach-Lavi, G., Wachtel, I., Golan, D., Batzorig, O., Amartuvshin, C., Ellenblum, R., & Honeychurch, W. (2020). Medieval long-wall construction on the Mongolian Steppe during the eleventh to thirteenth centuries AD. Antiquity, 94(375), 724-741.

Hacettepe Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık lisans öğrencisi. İnsanı konu alan her şeye meraklı, yüksek lisansını Sosyoloji alanında yapmak istiyor.

You must be logged in to post a comment Login