Çekya’da Bulunan Tunç Zırh, Troya Savaşı Dönemine Tarihleniyor

Çekya’da keşfedilen 3.200 yıllık bir savaşçı zırhı, Troya Savaşı dönemine ait nadir bir tunç zırh örneğini temsil ediyor.

Brno’da bulunan zırh parçası. C: Brno Şehir Müzesi

Çekya’nın Brno kenti yakınlarında bulunan tunç parçalarını inceleyen arkeologlar, şaşırtıcı bir keşfe imza attı: 3.200 yıllık bir savaşçının göğüs zırhına ait parçalar. Bu, ülkede şimdiye dek bulunan ikinci antik tunç zırh örneği.

2023 yılında, metal dedektörü kullanan kişiler, yetkililere bir grup nesne bulduklarını bildirdi. Bu buluntular arasında bir mızrak ucu, bir orak, bir iğne ve birkaç bakır parçası yer alıyordu. Brno Kent Müzesi tarafından yapılan açıklamaya göre, nesneler bilinçli bir şekilde tahrip edilip birlikte gömülmüştü; muhtemelen bir ritüelin parçasıydı.

(İlgili: Troya Savaşı’nın İzleri Aranıyor: 3.500 Yıllık Sapan Taşları)

Ancak, sahada bulunan kıvrılmış bir metal parçasını uzmanların incelemesi iki yıl sürdü.

Zırh parçasının (ortada), Fransa’daki bir örneğe (sol) dayalı üç boyutlu rekonstrüksiyonu (sağda). C: Martin Kosťál

Brno Kent Müzesi’nden arkeolog Aleš Navrátil, “3B tarama teknolojisini kullanarak, kıvrılmış metal levhayı dijital olarak ‘açmayı’ ve şeklini ile süslemesini tanımlamayı başardık. Mikroskop altında fark edilen bu süsleme, onun vücudu koruyan bir zırhın parçası olduğunu doğruladı” diyor.

Zırh, Troya Savaşı’nın yaşandığı ve Akdeniz’deki toplumsal çöküşle ilişkilendirilen Geç Tunç Çağı’na (MÖ 1.600 ila 1.200) tarihleniyor. Bu dönemde tunç zırhlar elit savaşçılar tarafından kullanılırken, sıradan askerlerin zamanla bozulduğu için günümüze ulaşmayan organik malzemelerden yapılmış koruyucu kıyafetler giydiği düşünülüyor.

Bulunan bronz eserler arasında bir mızrak ucu, bir iğne parçası, eğri bir orak ve zırh parçaları (altta) yer alıyor. C: Brno Şehir Müzesi

Müze yetkilileri, tunç göğüs zırhının “son derece nadir” ve değerli olduğunu, bu keşfin beklenmedik şekilde gerçekleştiğini belirtiyor. Bu nedenle, buluntuların tam olarak nerede bulunduğu halkla paylaşılmıyor.

Brno Kent Müzesi Müdürü Zbyněk Šolc, “Bu keşif, uzmanlar ve halk arasındaki uzun vadeli işbirliğinin önemini doğruluyor. Bu sayede, bizi antik dönemlere yaklaştıran ve tarihimiz hakkında yeni bilgiler sunan değerli eserleri keşfedip koruyabiliyoruz” diyor.

Brno Kent Müzesi, halkın zırhı görebileceği ve Orta Avrupa Tunç Çağı’ndaki askeri kültür hakkında daha fazla bilgi edinebileceği yeni bir sergi hazırlıyor.


Live Science. 23 Temmuz 2025.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login