Çarpan Kuyruklu Yıldız, Uygarlığın Değişimine Yol Açmış Olabilir

Yaklaşık 13.000 yıl önce Dünya’ya çarptığına inanılan bir kuyruklu yıldızın, insan uygarlığının kökenlerini şekillendirmiş olabileceği düşünülüyor.

Araştırmacılar, çarpan kuyruklu yıldızın, uygarlığın kökeniyle bağlantılı olan Göbekli Tepe’nin dev taş sütunlarında anılıyor olabileceğini söylüyor.

Araştırmacılar, dinozorların neslinin tükenmesinden bu yana muhtemelen en yıkıcı kozmik etkinin, insan toplumlarının kendilerini organize etme biçimindeki büyük değişimlerle aynı zamana denk geldiğini söylüyor.

Analizler, güneybatı Asya’nın Bereketli Hilal olarak adlandırılan bölgesinde Neolitik dönemin başlangıcından önce bir etkinin meydana geldiği iddialarını destekliyor.

Bu süre zarfında, Mısır, Irak ve Lübnan gibi günümüz ülkelerinin bazı kısımlarını kapsayan bölgedeki insanlar, avcı-toplayıcı yaşam tarzlarından tarım ve kalıcı yerleşimlerin yaratılmasına odaklanan yaşam tarzlarına geçtiler.

(Suriye’deki 13.000 Yıllık Köyü Kuyrukluyıldız Yok Etmiş)

Genç Dryas etkisi olarak bilinen kuyruklu yıldız çarpmasının, aynı zamanda birçok büyük hayvan türünü yok ettiği ve 1000 yıldan fazla süren mini bir buzul çağını başlattığı düşünülüyor.

2007 yılında önerildiğinden beri, korkunç kuyruklu yıldız çarpmasıyla ilgili teori, hararetli tartışmalara ve birçok akademik araştırmaya konu oldu. Şimdi, Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar, bir etkinin meydana gelme olasılığını ve olayın nasıl gelişebileceğini değerlendiren kanıtları gözden geçirdiler.

Ekip, 13.000 yıl önce bir kuyruklu yıldızın çarptığı teorisini destekleyen çok sayıda kanıt olduğunu söylüyor. Araştırmacılar, en büyük parçaların çarptığı düşünülen Kuzey Amerika ve Grönland başta olmak üzere dört kıtadan gelen jeolojik verileri analiz etti.

Analizler, aşırı platin seviyelerini, aşırı yüksek sıcaklıklarda eriyen malzemelerin işaretlerini ve kuyruklu yıldızların içinde bulunduğu ve yüksek enerjili patlamalar sırasında oluştuğu bilinen nano elmasların tespitini vurguluyor. Araştırmacılar, tüm bu kanıtların etki teorisini güçlü bir şekilde desteklediğini söylüyor.

Ekip, bunun küresel iklimi nasıl etkilediğine ve insan popülasyonlarındaki veya hayvan neslinin tükenmesindeki buna bağlı değişikliklere nasıl ışık tutabileceğine dair daha fazla araştırmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.

Çalışmayı yöneten Edinburgh Üniversitesi Mühendislik Okulu’ndan Dr Martin Sweatman, “Bu büyük kozmik felaket, muhtemelen ‘Dünyanın ilk tapınağı’ olan ve güneybatı Asya’nın Bereketli Hilali’ndeki uygarlığın kökeniyle bağlantılı olan Göbekli Tepe’nin dev taş sütunlarında anılıyor gibi görünüyor. Bu nedenle belki de medeniyet bir patlama ile başlamış olabilir.” diyor.


University of Edinburgh. 24 Haziran 2021.

Makale: Sweatman, M. B. (2021). The Younger Dryas impact hypothesis: Review of the impact evidence. Earth-Science Reviews, 103677.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login