5300 yaşındaki mumya üzerinde yürütülen son araştırmalara göre, dünyanın bilinen en eski kan hücreleri Buzadam Ötzi’de bulundu.
Bir başka önemli gelişme ise, taş devri cinayet kurbanı Ötzi’nin okla vurulduktan sonra hızlı bir şekilde öldüğünü gösteriyor.
Ötzi, Avusturya İtalya sınırında mumyası keşfedildiğinden beri geniş yelpazede araştırmaların konusu oldu. Ok atışıyla vahşice öldürülmesine ve diğer yaralarına dair yapılan birçok çalışmaya rağmen daha önce kan kalıntısına rastlanmamıştı.
İtalya’da Mumyalar ve Buzadam Enstitüsü yöneticisi Albert Zink, daha önce bazı arterlerin açılmasına rağmen kan izine rastlanmamıştı. Ötzi’nin kanının ya tamamen bozulduğu, ya da hiç korunamadığı düşünülüyordu. Ya da sırtından gerçekleşen ok saldırısında çok fazla kan kaybettiği ihtimaller arasındaydı.
Yeni yürütülen araştırmada ise Ötzi’nin ok yarasına ve sağ elindeki kesiğe nano teknolojsinde bir sonda ile bakıldı. Sondanın her hareketi lazer ile kaydedildi. Zink, “Böylece çok küçük ölçekte üç boyutlu görüntü elde edebilirsiniz.”
Geçtiğimiz hafta açıklanan tarama sonuçlarında, klasik “donut şekilli” kırmızı kan hücrelerinin ortaya çıkarıldığı duyuruldu.
Zink, taş devri aletlerinde ve diğer eserlerde tarih öncesi kan izi bulunduğu önerilmişti fakat bundan asla emin olamazsınız. Çünkü kırmızı kan hücrelerine çok benzeyen polen taneleri ya da bakteriler görebilirsiniz.
Hızlı Ölüm
Atom gücü mikroskopu ile uyumlu yeni nanoteknoloji, aynı zamanda kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan fibrin izlerine rastladı. Bu da Ötzi’nin hızlı bir ölüm yaşadığını gösteriyor.
Zink, “Bir yara aldığınızda birkaç dakika içinde fibrin oluşur fakat sonra kaybolur. Ötzi’nin ok yarasında bulduğumuz fibrin, onun ak atışından hemen sonra öldüğünü kanıtlıyor. Bazıları hala Ötzi’nin bu ok yarası ile birkaç saat ya da birkaç gün yaşadığını ileri sürüyor. Fakat bu kesinlikle doğru olamaz. ”
natgeo
You must be logged in to post a comment Login