Büyük İskender’in Babaannesinin Doğum Yeri Keşfedilmiş Olabilir

Kuzey Makedonya’da çalışan arkeologlar, Lyncestis Krallığı’nın başkenti olan antik Lyncus kentinin kalıntılarını keşfetmiş olabilirler.

Kuzey Makedonya’daki bu kazı alanı Lyncestis Krallığı’nın başkenti olabilir. C: Cal Poly Humboldt’s Cultural Resources Facility

Bu bulguyu destekleyecek daha fazla analiz yapılması gerekiyor. Ancak eğer doğrulanırsa, bu keşif Büyük İskender’in baba tarafından büyükannesinin doğduğu yerin konumunu ortaya çıkarabilir.

Lyncestis, Kuzey Makedonya’da gelişmiş küçük bir krallıktı ve Kral II. Philip’in (MÖ 359–336) hükümdarlığı sırasında Makedon İmparatorluğu’na katılmıştı. Tarihsel kayıtlara göre, II. Philip’in annesi ve Büyük İskender’in babaannesi olan I. Eurydike muhtemelen Lyncus’ta doğmuştu.

(İlgili: Antik Makedonya’nın Kalbi: Aigai’nin Yeniden Keşfi)

California Devlet Politeknik Üniversitesi’nin açıklamasına göre, Crnobuki köyü yakınlarında bulunan bu alan 1966’dan beri biliniyor ve başlangıçta bir askeri karakol olduğu düşünülüyordu.

Büyük İskender’in hayatta olduğu dönemde basılan ve bölgede bulunan bir sikke. C: Cal Poly Humboldt’s Cultural Resources Facility

Ancak 2023 yılında bir araştırma ekibi lidar (ışık algılama ve uzaklık belirleme) yöntemiyle bir çalışma gerçekleştirdi. Lazerlerle donatılmış dronlar kullanılarak bölgenin topografik haritası çıkarıldı. Bu teknik, arkeolojik alanı kaplayan bitki örtüsünün altını da tespit edebiliyor ve dünya genelinde yaygın olarak kullanılıyor.

Bu araştırma, kentin en az 2,8 hektarlık bir akropolise sahip olduğunu ortaya çıkardı. Arkeologlar, burada bir tekstil atölyesi ve tiyatroya benzeyen bir yapının yanı sıra seramikler, sikkeler, oyun taşları ve kil bir tiyatro bileti gibi çeşitli eserler de buldular.

Bugüne kadar araştırmacılar, bu kentin Büyük İskender’in ölümünden sonra, V. Philip (MÖ 221–179) döneminde inşa edildiğini düşünüyorlardı. Ancak MÖ 325–323 yılları arasında basılmış bir sikkenin keşfi, kentin Büyük İskender’in yaşadığı dönemde kullanıldığını gösteriyor.

2023’te bulunan bir seramik eser, sitenin henüz kazılmamış bir tiyatroya sahip olduğunu gösteriyor. C: Cal Poly Humboldt’s Cultural Resources Facility

Ayrıca arkeologlar, buranın Tunç Çağı’na (MÖ 3.300–1.200) kadar uzanan bir insan yerleşimi olduğunu gösteren, taş baltalar ve seramik kap parçaları da buldu. Kazı çalışmaları ilerleyen dönemde devam edecek.

Bu alanın keşfi, etkili bir krallık hakkında daha fazla bilgi sağlayabilir. Kuzey Makedonya Ulusal Enstitüsü ve Bitola Müzesi’nden küratör ve baş arkeologlardan biri olan Engin Nasuh, yaptığı açıklamada antik Makedonya’nın “bugünkü dünya anlayışına ve farklı medeniyetler ile kültürleri bir araya getirme arzusuna önemli katkı sağlamış bir uygarlık” olduğunu belirtiyor.


Live Science. 11 Nisan 2025.

Arkeofili editöryel servisi. İletişim: arkeofili@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login