Bursa’da Sahibinden Satılık Tarihi Kilise

Bursa’nın Mudanya İlçesi’nde yer alan ve antik kent yerleşimi olan Tirilye Kasabası’ndaki Kemerli Kilise adıyla bilinen  Panagia Pantobasilissa’ya yani Bakire Meryem’e adanan Bizans Kilisesi internetteki ikinci el satış yapılan bir sitede satılığa çıkarıldı. Kiliseye 1 milyon Amerikan Doları fiyat biçildi.

sat7turk’ün haberine göre, ilanda verilen bilgide eserin röleve ve restitüsyon planlarının Bursa Anıtlar Kurulu tarafından onaylandığını ve çeşitli hibe programları veya krediler için uygun olduğu belirtilirken takas olanağının da bulunduğu belirtiliyor.

İlk Değil

Tarihi kentlerin, örenyerlerinin, kiliselerin satışı Türkiye’de tabii ki bir ilk değil. Daha önce de, Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde bulunan ve tahminlere göre 18. Yüzyıla tarihlenen tarihi Rum kilisesi de, aynı Bargylia antik kenti gibi bir internet sitesinden satışa çıkarılmıştı. Arazi sahibi kişi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin burayı almak istediğini fakat daha sonra vazgeçtiğini sözlerine eklemişti.

Geçtiğimiz Mart ayında ise Nevşehir’in Derinkuyu ilçesinde yaşayan bir aile, evlerini, altında bulunan kilise ve yeraltı şehriyle beraber 900.000 liraya satışa çıkarmıştı.

Kemerli Kilise

1676 yılında Dr. J. Covel tarafından hazırlanan el yazması bir belgede, kilisenin Panagia Pantobasilissa’ya (Bakire Meryem) adandığı belirtilmektedir. Yapının kubbe ve çan kulesi Şubat 1855’teki büyük depremde yıkılmış, 1883 yılında onarılmışsa da özgün niteliğini yitirmiştir. Ana giriş, kemerli taş bir kapıdandır. Giriş bölümü 3 katlıdır. Giriş katında pencereler küçük ve karedir. Ikinci katta pencereler daha büyüktür ve dikdörtgendir. Üçüncü katta ise pencere üstleri kemerle tamamlanır.

Sütunları İskenderiye’den getirilen Kilise’nin dünyada duvarına resim yapılan ilk kilise olduğu ifade edilmektedir. Duvarlarında kat kat resimler yapılmış bu kilise Ortodoks dünyası için önemlidir. Dört büyük meleklerin resmedildiği freskler yapıda zamana direnerek günümüze kadar gelmeyi başarmışlardır.

İlk yapı,duvar tekniği ve başka özellikleri göz önünde bulundurularak 13.yüzyıl sonlarında yapıldığı kabul edilmektedir. Rumların bölgeyi terk etmesi ardından özel mülkiyete geçen kilise Dündar Evi olarak da biliniyor.

Anadolu Üniversitesi Arkeoloji Bölümü mezunu. İstanbul Üniversitesi Prehistorya Bölümü Yüksek Lisans mezunu. Aynı üniversitede Doktora adayı. İletişim: ermanbu@gmail.com

You must be logged in to post a comment Login