Bursa’da Bulunan Geometrik Desenli Mozaik

MS 4. yüzyıla ait Geometrik Mozaik, Mudanya’da Myrleia antik kentindeki bir Roma villasının tabanını süslüyordu.

(C: Uludağ University, Department of Archaeology Archive)

Roma özelliği taşıyan taban mozaiği, günümüzde in situ olarak bulunduğu yerde korunuyor.

Bursa’nın Mudanya ilçesinde yer alan Myrleia antik kentinde 2015-2016 yıllarında başlayan kazı çalışmaları sırasında yamaca yerleştirilmiş bir dizi konut bulundu. Kısmen ortaya çıkartılmış bu evlerden birinin zeminini kaplayan bu geometrik desenli mozaik, tek panelden oluşuyor.

(C: Uludağ University, Department of Archaeology Archive)

Mozaik üzerinde geometrik desenlere ek olarak kantharos, örgü bant, dalga deseni, sarmaşık yaprakları gibi motiflerin de kullanıldığı görülüyor. Opus tesselatumdan yapılan mozaikte kullanılan tessera renkleri siyah, beyaz, sarı, kırmızı, pembe ve yeşil. Mozaiği çevreleyen bordür kalınlığı, uzun kenarlarda 120 cm, kısa kenarlarda ise yaklaşık 50 cm.

(C: Uludağ University, Department of Archaeology Archive)

Kare bir çerçevenin içerisinde yer alan üçgen kalkan tasarımındaki merkezi motifin çapı 3,3 metre. Üçgenler siyah, beyaz, sarı, kırmızı ve yeşil tesseralardan oluşuyor. Merkezdeki dairenin ortasında, kırmızı, sarı ve beyaz renklerden oluşan altı ilmekli bir düğüm motifi yer alıyor. Köşe boşluklarda kantharos ve sarmaşık yaprağı motifleri görülüyor. 

(C: Uludağ University, Department of Archaeology Archive)

Myrleia mozaiğinin ana panel tasviri olan üçgen kalkan deseni, Güney Bithynia için oldukça farklı ve yeni bir desen olarak değerlendiriliyor.


Yararlanılan kaynak: Şahin, D. ve Çıtakoğlu, H. (2016). “A newly discovered mosaic from Myrleia”. Journal of Mosaic Research, 9, 85-94.

You must be logged in to post a comment Login